Ungern kommer gå Moskva till mötes för att kunna fortsätta köpa rysk gas, säger utrikesministern till CNN.
– 85 procent av våra gasleveranser kommer från Ryssland, och 65 procent av vår oljeleveranser kommer från Ryssland. Varför? För att det här avgörs av infrastruktur. Det är inte kul, vi har inte valt den här situationen, säger Péter Szijjártó.
Enligt Szijjártó kommer Ungern att vara beroende av ryska leveranser i flera år framöver.
De ryska kraven innebär att kunder måste öppna två konton hos Gazprombank, ett för utländsk valuta och ett för rubel. Betalningen sker i dollar eller euro, som sedan via banken växlas in till rubelkontot.
Men företag som öppnar ett konto för rubel för att betala gasen bryter mot sanktionerna som införts av EU, enligt Bloombergs källor inom unionen. Detta eftersom kontona skulle involvera den ryska centralbanken som står under sanktioner.
EU-varningen kommer under torsdagen, efter att flera regeringar och företag efterfrågat förtydligande om hur de ska tolka ryske president Vladimir Putins krav om att gasen ska betalas i rysk valuta. Det bryter däremot inte mot sanktionerna att köpa gas om man enbart öppnar ett konto för överföring av euro, enligt Bloombergs uppgifter.
Får gas av andra
Kravet på betalning i rubel kom 1 april för att den ryska valutan inte ska falla och Ryssland stoppade gasleveranser till Polen och Bulgarien i onsdags, fram tills att kravet har uppfyllts. Länderna har kallat åtgärden för "utpressning" men lovar att beslutet inte kommer att få någon omedelbar konsekvens.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att EU kommer att svara Ryssland "omedelbart, enigt och koordinerat" och att Polen och Bulgarien nu får gas av andra EU-länder.
Bulgariens premiärminister Kiril Petkov som besöker Irpin i Kievs utkanter, där Ryssland anklagas för allvarliga krigsbrott, säger att Bulgarien har alternativ till rysk gas.
– Om vi klarar av det borde alla i Europa klara det, säger Petkov under sitt besök på torsdagen, rapporterar AFP.
Förberedelser i Italien
Fyra europeiska köpare av gas, ej namngivna, har hittills betalat för sin gas i rubel och tio har öppnat konton i Gazprombank, rapporterade Bloomberg i onsdags med hänvisning till uppgifter från källor nära den ryska statliga gasjätten Gazprom.
Tyskland, världens största importör av rysk gas, säger att man kommer fortsätta att betala sin gas i dollar eller euro och Italien, som köper runt 40 procent av sin gas från Ryssland, säger att man kommer följa sanktionerna.
Det italienska statliga energibolaget Eni har dock gjort förberedelser för att öppna konton hos Gazprombank, rapporterar Bloomberg med hänvisning till insatta källor. Eni har ännu inte använt funktionen, utan har hittills bara betalat i euro.
EU-kommissionen har sedan tidigare varnat för att följa Putins krav skulle ge Ryssland full kontroll över pengarna fram tills dess gasnotan är betald och ger landet kontroll över växelkursen, som kan sättas till det pris Moskva begär.