– Det verkar ju onekligen som en mycket svårframkomlig väg, säger närings- och energiminister Ebba Busch (KD) om en återstart.
Men hon säger att hon vill ha en direkt dialog med Vattenfall och Uniper innan hon själv är redo för en slutsats.
Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson, Mattias Bäckström Johansson, ser inte loppet om en återstart som kört.
"Tekniskt är det inte omöjligt och därav angeläget att utifrån rådande situation genomgående utreda vad som faktiskt krävs för att kunna återstarta reaktorerna" skriver han i ett sms till TT.
Utredning ska göras
I de nya regeringspartiernas och Sverigedemokraternas samarbetsavtal, Tidöavtalet, sägs att en utredning ska göras om vad som skulle krävas för en återstart av de båda reaktorerna. De stängdes för några år sedan.
Redan innan avtalet kom till var beskeden från majoritetsägaren statliga Vattenfall och delägaren Uniper, om att väcka liv i reaktorerna, negativa.
Båda har de senaste dagarna gjort klart att de inte har ändrat uppfattning.
– Den bedömningen vi har gjort är att det är för sent, sade Vattenfalls vd Anna Borg när hon intervjuades i Sveriges Radios Studio Ett.
Borg sade att regeringen förstås är fri att utreda frågan, men att Vattenfall bedömer att det tåget har gått. Det är inte intakta anläggningar längre och de har behandlats för att minska radioaktivitet, enligt Borg.
Beslutades 2015
Unipers chef i Sverige, Johan Svenningsson, säger till Dagens industri att stängningsbesluten togs 2015.
– Vi har sedan länge lämnat denna fråga. Och vi konstaterar att Ringhals ledning nyligen tydligt signalerat att en återstart inte är ett bra alternativ, säger Svenningsson till tidningen.
Sverigedemokraterna menar fortsatt att en återstart är möjlig, men att det i slutändan handlar om kostnaderna för det. Och om dessa är inget känt.
Det vore oansvarigt att inte ta reda på om det är möjligt, vad det kostar och vilken nytta det skulle ge. Efter det finns det underlag för att sätta ner foten, enligt SD.