Kinas nya metallhot stressar EU: "Allvarligt"

Två små grundämnen, som få har hört talas om, har plötsligt blivit en del av ett storpolitiskt spel när Kina begränsar exporten. –Det kan innebära problem för många företag, säger Jörgen Kennemar på Swedbank.

I Lundin Minings zinkgruva finns mindre fynd av de kritiska grundämnena gallium och germanium. Arkivbild.

I Lundin Minings zinkgruva finns mindre fynd av de kritiska grundämnena gallium och germanium. Arkivbild.

Foto: David Magnusson/SVD/ TT

Ekonomi2023-07-08 06:00

Det låter som något ur Asterix och Obelix, och om du läser det här i mobilen håller du förmodligen i både germanium och gallium just nu.

De två grundämnena används i allt från skärmar till led-lampor, halvledare, bilbatterier och solpaneler.

– Det finns massor av användningsområden för dem. De finns överallt men de syns inte, säger Kaj Lax, chef på Sveriges geologiska undersöknings (SGU) avdelning för mineralresurser.

De klassas av EU som kritiska. Men brytningen är minimal i Europa.

Ett orosmoment

I stället står Kina för en majoritet av all produktion globalt, 97 procent av gallium och 64 procent av germanium, enligt en rapport från Nordic innovation, som är en organisation under Nordiska ministerrådet.

Med start den 1 augusti har Kina beslutat att kraftigt begränsa exporten av de två råvarorna.

– Det är inte bra för vår industri, säger Kaj Lax.

Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, kallar beslutet för "ett orosmoment".

– Det kan innebära problem för många företag, även om det är för tidigt att dra alltför höga växlar av det. Däremot visar det på den sårbarhet som finns i handeln med de här råvarorna, säger han.

Inom EU pågår ett febrilt arbete för att bli mindre beroende av Kina när det kommer till olika kritiska råvaror, som sällsynta jordartsmetaller.

I ett lagförslag från i våras föreslås bland annat en uppdaterad lista över kritiska ämnen och kortare tillståndsprocesser för utvinning, hantering och återvinning av dem.

– Det rör sig om råvaror som är centrala för den gröna omställningen. De behövs i allt från vindkraftverk till elbilar. Det är viktigt med ett säkert leveransflöde och att man inte sitter i knäet på Kina, säger Jörgen Kennemar.

Beroende av handel

Även om liknande hot har kommit från Kina tidigare är det mer av en ögonöppnare, särskilt för Europa, den här gången, enligt Kennemar.

– Det är ett påtryckningsmedel från Kina och läget i världen gör det lite mer besvärligt, och kanske också allvarligt, den här gången. Samtidigt är Kina också beroende av handel med omvärlden och kan inte helt isolera sig. Det är mycket politik i det här, säger han.

Enligt Kaj Lax finns de flesta kritiska ämnena på EU:s lista redan i europeisk berggrund. Att de inte bryts har ofta handlat om en lönsamhetsfråga.

I Sverige finns flera fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Troligtvis finns också både germanium och gallium här. Men enligt Kaj Lax har intresset att leta efter dem inte varit så stort.

– Oftast kan de finnas tillsammans med zink i zinkmalmer, men det är inget som har testats så noga. Men vi tror att det finns en liten potential.

Små känsliga metaller

I Lundin Minings zinkgruva, Zinkgruvan Mining, i Askersunds kommun har fyndigheter hittats.

I en undersökning som gjordes 2016 bedömdes de dock vara för små för att det skulle vara lönt att påbörja någon utvinning. Enligt gruvans presstalesperson är det fortfarande inte aktuellt eftersom det rör sig om "otroligt små" tillgångar.

Svaret förvånar inte Kaj Lax.

– Att få igång en process för en gruva tar flera år, och en process för att utvinna i en befintlig gruva kan ta nästan lika lång tid, säger han och fortsätter:

– Det rör sig om små metaller som är känsliga för överproduktion. Produceras för mycket finns ingen lönsamhet.

Fakta: Det är germanium och gallium

Germanium: Används i bland annat i halvledare, fiberoptik och solceller. Bara 12 procent av världens germanium utvinns utanför Kina eller Ryssland, där Kina står för merparten. År 2020 var den totala globala produktionen av germanium 130 ton.

Gallium: Gallium bryts enbart som biprodukt och anses därför vara en kritisk råvara av EU, även om själva ämnet i sig inte är ovanligt. Behövs till bland annat halvledare inom industrin. Totalt produceras 300 ton per år, och Kina står för 97 procent av det.

Källa: Rapporten "The Nordic Supply Potential of Critical Metals and Minerals for a Green Energy Transition" från Nordic Innovation, samt Sveriges Geologiska Undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!