Det senaste regleringshotet kom i måndags, vilket fick aktier inom tekniksektorn att pressas på Hongkong-börsen.
Kinesiska myndigheter planerar att stycka upp den kinesiska betaltjänsten Alipay, som ingår i finansmannen Jack Mas Ant Group, dotterbolag till e-handelsjätten Alibaba.
Kreditgivningsdelen av betaltjänsten och användardata som används till beslut om lån ska enligt planerna överlämnas till ett nytt statligt bolag.
Trots det har regleringsplanerna och aktiekursfallen i dess spår fått svenska sparare att storköpa i Alibaba. Sedan juli i år är det den mest nettoköpta USA-noterade aktien, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Bottenfisket i raset blir som en chansning på att aktien kommer att studsa upp när det lägger sig lite och att man kanske vänjer sig vid den ökade kontrollen.
Sparare är försiktiga
Men enligt Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, har det samtidigt varit nettoutflöde från Kinafonder med 722 miljoner kronor under augusti. Samtidigt bör det tilläggas att det har varit ett utflöde från aktiefonder som helhet.
Vid utgången 2020 var 0,44 procent av fondförmögenheten i aktiefonder placerad i Kina. I dag är det 0,3 procent.
Johanna Englundh säger att det är svårt att säga varför spararna flyttar sig som de gör.
– När det kommer till just Kinafonder är sparare lite försiktiga och det har varit svårt att avgöra hur den politiska risken kommer att spela ut sig framöver.
Ägandet minskar i fonderna
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, märker också av tappet. Färre personer sparar i Kinafonder och de som fortfarande gör det har skalat av på sina positioner.
– Om man ser till i princip samtliga av våra Kinafonder har 25 procent av fonderna gått plus, och 75 procent ligger på minus. Samtliga har haft utflöden.
Ägandet i Kinafonder bland Nordnets kunder har minskat med 20 procent sedan februari.
– Det blir tydligare att en investering i Kina är förenat med en hög politisk risk. Man har fått bevis på bevis på att regimen vill öka kontrollen och det visar sig direkt genom fallande börskurser, vilket oroar investerare såklart, säger Frida Bratt.