"Klart att det är roligare när solen skiner"

Efter att ha byggt upp ett spelimperium med en strid ström av stora förvärv är det nu dags att dra åt svångremmen för Karlstadsbaserade Embracer.
–Det är klart att det är roligare när solen skiner. Samtidigt tror jag att entreprenörskapet har sina toppar och dalar, säger grundaren, storägaren och vd:n Lars Wingefors.

Spelutvecklaren Embracer, med vd Lars Wingefors, lanserar ett stort sparpaket. Arkivbild.

Spelutvecklaren Embracer, med vd Lars Wingefors, lanserar ett stort sparpaket. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-06-13 16:51

Personalstyrkan på cirka 17 000 medarbetare ska krympas. Spelutvecklingsstudior som inte svarar upp mot förväntningarna ska krympas, säljas eller stängas ned. Verksamhet som inte ingår i kärnverksamheten är också till salu eller hotade av nedläggning.

Dessutom ska Embracer förhandla om sina lån och dra in mer finansiering utifrån till storsatsningar som ligger lite längre fram i tiden, berättar vd Lars Wingefors.

Förvärv ingen prioritet

Syftet med stålbadet är att dra ned på kostnader, dämpa kapitalförbrukningen och radikalt sänka nettoskulden.

– Vi kommer fortfarande vara ett tillväxtbolag. Men hur mycket förvärv vi kommer att göra? Det kommer inte vara en prioritet för oss just nu, säger Wingefors till TT sedan han presenterat ett omfattande åtgärdsprogram för att dra ned på kostnader och investeringar.

– Detta är en anpassning till världsekonomin, marknaden och till att priset på pengar har gått upp, tillägger han.

Exakt hur många medarbetare som måste sluta eller kontor som ska bort vill han inte spekulera i. Detta kommer att klarna när Embracer kommit längre i vad Wingefors beskriver som "ett beslutsträd" – som ska ha avverkats fram till och med mars 2024.

– Det är klart att vi har olika scenarion som vi jobbar efter och att vi har gjort en basplan för vad vi kan se är rimligt. Det finns saker som för ledningen är mer uppenbara att genomföra. Andra måste vi titta djupare på, säger han.

Mer extern finansiering

Redan före sparpaketet är 20–25 procent av medarbetarnas löner finansierade av externa källor, som när spel som utvecklas av Embracer bekostas av e-handelsbjässen Amazon.

– Vi har en ambition att öka den andelen, säger Wingefors.

Han vill inte spekulera i möjligheten att det vid sidan av planerade åtgärder blir en nyemission eller värdera risken att Embracer blir föremål för fientliga bud efter kursraset på nästan 50 procent sedan årsskiftet.

– Det är klart att vi har väldigt många varumärken och bolag, som säkert skulle göra sig bra inom andra verksamheter också. Men vår huvudsakliga plan här är att leverera på vår plan, säger han.

"Vi måste anpassa oss"

Wingefors tonar också ned risken för att Embracer förlorar sin identitet i omställningen som nu inleds – när tillväxt- och förvärvsambitioner tonas ned och en del av verksamheten försvinner.

– Jag tror att kärnan i det vi gör och det vi har byggt Embracer på kommer att finnas kvar. Vi har ingen målsättning att förändra det. Jag tror på duktiga människor och duktiga kreatörer och att ge dem resurser att göra det de är duktiga på. Men vi måste utveckla den modellen nu när världen har förändrats, säger Wingefors.

– Det vi behöver bättre koll på är fördelningen av kapital, eftersom kapitalet är begränsat. Då måste vi välja att lägga våra pengar på det vi tror mest på och som ger bäst avkastning. Vi måste anpassa oss.

Fakta: 17 000 anställda i över 40 länder

Spelutvecklingsimperiet Embracer – som den Karlstadsbaserade grundaren Lars Wingefors har byggt upp med en intensiv förvärvsvåg – har inför det stålbad som nu står för dörren 17 000 medarbetare – inklusive konsulter – utplacerade på flera hundra spelstudior och kontor. Verksamheten är spridd till över 40 länder.

Embracers B-aktie har blivit en favorit för många småsparare. Antalet ägare uppgår till cirka 140 000. Wingefors själv är den som sitter på den största posten med 20,8 procent av aktierna och 39,4 procent av rösterna.

Men det har varit ett tufft år, inte minst de senaste veckorna, för ägarna. Aktiekursen har rasat med 45 procent och det åtgärdsprogram som nu presenterats verkar inte imponera särskilt mycket. Efter ett initialt kurslyft på omkring 5 procent i förmiddagshandeln har aktien strax efter lunch fallit ned under nollstrecket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!