– Ingen ska behöva frysa sig igenom vintern av rädsla för höga elräkningar. Elstödet som vi nu är eniga om ska snabbt klubbas igenom i stortinget, säger Terje Aasland, energi- och miljöpolitisk talesperson för Arbeiderpartiet (AP).
Förutom AP finns Senterpartiet och SV med i uppgörelsen.
Sänkt tröskel för bostadsbidrag
Uppgörelsen innebär att staten betalar 55 procent av elräkningen för den del som överstiger ett kilowattpris på 70 norska öre. Tidigare förslag låg på 50 procent, men ambitionen har i det skarpa förslag som nu är på väg till stortinget höjts.
Höjningen av stödnivån beräknas kosta omkring en miljard norska kronor.
Inom ramen för uppgörelsen föreslås även en sänkt tröskel för att få bostadsbidrag, en åtgärd som innebär att antalet mottagare av bidraget ökar med cirka 40 000 hushåll.
Samtidigt föreslås ett riktat kommunstöd på 200 miljoner norska kronor för att täcka ökat behov av socialbidrag till följd av de höga elpriserna.
Sammantaget kostar stödpaketet – som kallas Strømpakka i den norska debatten – drygt sex miljarder norska kronor.
Det liberala oppositionspartiet Venstre välkomnar förslaget, men tycker att det borde ha riktats mer tydligt till de mest utsatta norska hushållen.
"Staten håvar in tiotals miljarder"
Fremskrittspartiet är mer öppet kritiskt.
– Detta är ett magplask från SV och regeringen, säger Frank Sve, partiets energipolitiska talesperson.
– Staten håvar in tiotals miljarder kronor extra på högre elpriser och behåller fortsatt det mesta av detta, tillägger han.
Vänsterpartiet Rødt efterlyser samtidigt ett högre tempo, med utbetalningar av stödet redan före jul och fler stödåtgärder.
– Regeringen använder bara en begränsad del av de enorma intäktsökningarna de får från vanligt folks elräkning, säger Rødts stortingsledamot Sofie Marhaug.