Philip Morris har tidigare uppgett att acceptgränsen för ett köp av Swedish Match varit villkorat att man uppnår 90 procent av aktierna.
I helgen kom dock uppgifter att största ägaren i Swedish Match – hedgefondsbolaget Elliott – som tidigare motsatt sig köpet nu valt att acceptera budpriset.
"Vi är glada att 82,6 procent av aktieägarna i Swedish Match, däribland – såvitt vi kan bedöma – de tio största aktieägarna, har accepterat vårt slutliga erbjudande om 116 kronor per aktie. Genom att uppnå en betydande kontrollpost bör vi kunna dra nytta av den strategiska potentialen i transaktionen, däribland förväntade intäktssynergier", säger vd:n Jacek Olczak i ett pressmeddelande.
Förlänger acceptfristen
Philip Morris väljer därmed att förlänga acceptfristen till den 25 november gällande återstående aktier.
"Vårt mål är att avnotera Swedish Matchs aktier när vi har uppnått ett ägande om mer än 90 procent, och vi uppmuntrar därför återstående mindre aktieägare och andra institutionella aktieägare att acceptera erbjudandet under den förlängda acceptfristen", skriver Philip Morris.
Bakgrunden till affären är att Philip Morris som är en av världens största tobaksföretag med bland annat varumärket Marlboro i maj tidigare i år, meddelade att man ville köpa upp Swedish Match för då motsvarande 161 miljarder kronor.
Verksamheten ska vara kvar
Swedish Match har bland en marknadsledande position i exempelvis USA när det gäller så kallat tobaksfritt snus som säljs under varumärket Zyn. Just den marknaden vill Philip Morris åt.
I och med affären lämnar Swedish Match Stockholmsbörsen, däremot har vd:n för Philip Morris i en tidigare intervju med TT, lovat att verksamheten ska vara kvar i Sverige och inte flyttas utomlands.