Mark- och miljödomstolen går helt på Cementas linje och ger tillstånd för fyra år.
Samtidigt pågår bolagets arbete med en ansökan avseende betydligt längre tid, 20 till 30 år. Den ansökan ska lämnas in under året, berättar Karin Comstedt Webb.
– Det här ger oss arbetsro och gör att vi kan lägga allt fokus på tillståndet för längre tid.
Hon ser domstolens besked som ett bevis på att Cementa har gjort tillräckliga utredningar, och att det också kommer att påverka nästa ansökan.
– Det här tillståndet vi fått nu är en indikation på att vi har ett gott underlag att stå på, säger Karin Comstedt Webb.
Företaget har framhållit att hundratusentals jobb inom bygg- och anläggningssektorn riskerar att gå förlorade om det blir stopp beträffande brytning.
Vattensituationen på Gotland står emot behovet av kalken. Domstolen har dock kommit fram till "att täktverksamheten inte kommer att påverka möjligheten till fortsatt driftsäker allmän vattenförsörjning, och inte heller möjligheten till vattenuttag ur enskilda brunnar".
Tillräcklig utredning
Domstolen tycker också att utredningen avseende de känsliga naturområdena som ligger intill täktområdet är tillräcklig.
"Underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen" skriver rättens ordförande rådmannen Karin Röckert i ett pressmeddelande
Mark- och miljödomstolen har också gått på Cementas linje, och betraktar det fyraåriga tillståndet som en historia för sig.
Bland andra länsstyrelsen på Gotland vill att hela Cementas täktverksamhet i Slite ska bedömas. Alltså även det som varit.
Men domstolen skriver: "miljökonsekvenserna ska bedömas utifrån den påverkan som verksamheten har under tillståndstiden om fyra år".
Tillstånd med villkor
Cementa har också åtagit sig att vidta åtgärder för att skydda vattnet, dessutom har domstolen gett tillståndet med vissa villkor.
"Villkoren avser bland annat begränsningar i fråga om buller, vibrationer och luftstötsvågor, samt åtgärder för att minimera damning vid transporter och risker vid förvaring av kemiska produkter" skriver mark- och miljödomstolen.
I juli i fjol avvisade mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd. För att undvika cementbrist röstade riksdagen igenom en tillfällig ändring i miljöbalken som gav bolaget ett tillfälligt tillstånd som dock löper ut vid årsskiftet.
Besvikelse över domen
Bland de instanser som varit kritiska mot Cementas kalkstensbrytning är det desto större besvikelse över domen. Varken Naturskyddsföreningen eller Naturvårdsverket kan dock i nuläget säga om man ska överklaga domen eller inte.
— Det måste vi ta upp i vår egen styrelse och diskutera inom föreningen först, säger Ann-Catrin Hjernquist, ordförande för Svenska naturskyddsföreningens Gotlandssektion och fortsätter:
— Vi kan konstatera att domstolen gör en annan bedömning än vi och går emot flera andra tunga remissinstanser så det är lite märkligt ändå att tillståndet nu ges.
En eventuell överklagan måste ha inkommit före den 3 januari.
– Det här tillståndet som vi fått nu ger oss både tillåtlighet och verkställighet. Frågan om eventuell överklagan är spekultiv, säger Karin Comstedt Webb.
Länsstyrelsen på Gotland har varit kritisk till kalkbrytningen och den påverkan på miljön det innebär. Nu ska länsstyrelsen som tillsynsmyndighet kolla att villkoren och åtagandena från Cementa följs.
Länsstyrelsen har rätt att överklaga tillståndet. Men ännu har inte något sådant beslut fattats.
– Vi har på oss till den 3 januari att besluta om det, säger Anneli Bergholm Söder, länsråd vid länsstyrelsen på Gotland.