Kommunal om dom: Otroligt anmärkningsvärt

I dagarna dömdes två anställda till villkorlig dom sedan en pojke vid ett HVB-hem drunknat. Malin Ragnegård, ordförande för fackliga Kommunal, anser att det var fel att åtala personalen och att ansvaret i stället borde ha lagts på arbetsgivaren.

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. Arkivbild.

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-12-11 20:35

– Jag tycker att det är otroligt anmärkningsvärt att den som är ytterst ansvarig inte ens blir åtalad, säger hon till tidningen Kommunalarbetaren.

Det var på morgonen den 15 juni förra året som personalen upptäckte att den femårige pojken försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors. Några timmar senare hittades han död.

Tingsrätten skrev i domen att de anställda inte haft tillräcklig uppsyn över pojken. Ragnegård menar å sin sida att känsliga verksamheter bör vidta särskilda säkerhetsåtgärder, som att ha larm på dörrar som aktiveras när någon går ut.

I somras drunknade en annan pojke i en pool efter att han försvunnit från sin förskola i Södertälje. I det fallet har en ur personalen åtalats.

Om det blir fällande dom även där skulle det kunna innebära att färre söker sig till branschen enligt Kommunalordföranden.

– Det kommer verkligen inte att göra att fler känner att de här yrkena är lockande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!