Konkurserna fortsätter att öka

Konkurserna blir allt fler. Under oktober ökade konkurserna med 12 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Konkurserna fortsatte öka under oktober månad. Arkivbild.

Konkurserna fortsatte öka under oktober månad. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-11-01 06:02

Inom information och kommunikation har konkurserna ökat mest, 110 procent under oktober månad jämfört med samma period förra året. Även för byggindustrin är det fortsatt tufft, där ses en ökning av antalet konkurser med 19 procent i oktober.

En stor ökning av misstänkta bedrägerier kan vara en av förklaringarna, enligt UC, eftersom de branscher som traditionellt utsätts för bedrägerier är de som nu drabbas hårt av konkurser.

"Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier. Under 2023 kommer vi eventuellt att se en minskning då det är svårare att få en företagskredit med anledning av konjunkturläget. Men risken framåt är då att de kriminella nätverken utökar med andra kriminella metoder för att skaffa pengar", säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Inom handel minskade dock konkurserna något. Ned 4 procent under oktober månad jämfört med förra oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!