Från och med nästa år ska det inte vara möjligt att ta lån för körkort från CSN, enligt ett förslag i budgetpropositionen för nästa år.
Nu riktar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kritik mot förslaget.
– I vårt Sverige ska alla ha ett jobb att gå till, och fler och fler arbetsgivare ställer krav på körkort. Att ta körkort är svindyrt. Det här är ett slag inte minst för unga som vill ha jobb, men också för hela landsbygden, där ett körkort är a och o för att vara en fri människa.
De som har kunnat söka lånet är arbetslösa och unga mellan 19 och 21 år och som har gått en gymnasieutbildning.
Knappt hälften tog körkort
CSN presenterade nyligen en rapport som visar att inte ens hälften av dem som beviljats körkortslån har tagit körkort. Av totalt 18 200 sökande sedan möjligheten infördes 2018 har knappt 8 000 tagit körkort. Ökade kostnader är en del av förklaringen, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN.
– De flesta som inte har tagit körkort säger att det beror på kostnaden, lånet har inte räckt. Samtidigt säger de flesta att de tänker ta körkort vid ett senare tillfälle.
Antalet som har sökt körkortslån har dessutom minskat drastiskt de senaste åren, enligt CSN. Från drygt 12 000 år 2020 till knappt 8 500 förra året.
"Prioriterar renovering av lyxkök"
Tobias Baudin menar att körkortslånet ändå bör vara kvar, och att det behöver vara ett långsiktigt arbete.
– Att 8 000 tagit körkort med den här modellen, det är en väldigt bra start. Man måste ligga i och jobba långsiktigt. Sedan tror jag inte att det är känt för så många. Reformer måste få ta tid.
Enligt Baudin är det en felprioritering från regeringens sida.
– Det är uppenbart att den här SD-budgeten prioriterar fel saker. Man prioriterar att öka på rotavdraget för att kunna renovera lyxkök eller bygga pool. Det här är orättvist för folk på landet och för dem som vill ha jobb.