Kraftig rekyl uppåt för Evergrande

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes aktier rusade på Hongkongbörsen på torsdagen. En räntebetalning till inhemska långivare och ett rykte om att den kinesiska staten förbereder ett räddningspaket bidrar till lyftet.

Evergrande bedöms ha ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild.

Evergrande bedöms ha ett skuldberg på över 300 miljarder dollar. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi2021-09-23 07:54

Dramatiken och ryktena kring det krisdrabbade fastighetsimperiet Evergrande blir alltmer intensiva. Och oron för att det ska spåra ur – som efter Lehman Brothers-kollapsen inför finanskrisen 2008 – är utbredd.

– Det vore fel att vara alarmistisk, men det är också fel att avfärda detta som ett litet lokalt problem, säger Thomas Jordan, ordförande i Schweiz centralbank, till Reuters när han får frågor om hur han ser på krisen.

– Vi har sett gång efter gång hur till synes små utvecklingar plötsligt skakar om finansmarknaden och ger omfattande korrektioner, tillägger han.

Storägare dumpar aktier

Samtidigt rapporterar tidningen South China Morning Post hur Evergrandes näst största ägare, Chinese Estates Holdings, under några dramatiska veckor har dumpat 108,9 miljoner aktier i den krisdrabbade fastighetsutvecklaren och att ägaren nu flaggar för att man är på väg att sälja av allt sitt innehav.

Det är än så länge tyst från centralregeringen i Peking i frågan. Men det har börjat spridas medieuppgifter, bland annat på nyhetssajten Asiamarkets.com, om att Kinas kommunistparti är på väg att ta fram en plan för att hantera krisen där fastighetskonglomeratet Evergrande kommer att styckas upp i tre delar. Verksamheten skulle sedan att tas över av statsägda företag.

1,4 miljoner ofärdiga lägenheter

Syftet med den dramatiska insatsen skulle dels vara att skydda alla som köpt bostäder i Evergrandes fastighetsprojekt. Bland dem finns bland annat köpare av 1,4 miljoner lägenheter, värda cirka 200 miljarder dollar, som ännu inte är färdigställda.

Men det handlar även om att förhindra en finansiell chock om Evergrande – med ett skuldberg som i somras summerades till motsvarande 2 600 miljarder kronor och med 200 000 anställda – börjar ställa in betalningar till långivare, leverantörer och anställda.

Småsparare som köpt värdepapper med koppling till Evergrande är högsta prioritet, deklarerade Evergrandes ordförande Xu Jiayin (eller Hui Ka Yan som han också är känd som), i onsdags.

Nästa tröskel i den akuta likviditetskrisen för Evergrande är att hantera en räntebetalning på 83,5 miljoner dollar (cirka 720 miljoner kronor). Det handlar om ett obligationslån i dollar som dotterbolaget Hengda Real Estate Development har tagit. Räntan ska betalas denna torsdag och gör man inte det löper koncernen risk att om 30 dagar få stämpeln "default" (inställda betalningar) på kreditmarknaden.

Minus 82 procent sedan årsskiftet

Hengda gjorde i onsdags upp med inhemska fordringsägare om en mindre räntebetalning på ett yuan-lån, som också förfaller till betalning i dag, men sade då inget om räntan på dollarlånet.

Trots kurslyftet på 18 procent har Evergrandes aktie tappat 82 procent av sitt värde sedan årsskiftet. Och så länge det inte kommer någon konkret garanti från staten är det oklart hur krisen slutar.

Evergrandes skuldberg summerades i somras till 305 miljarder dollar, vilket motsvarar 2 procent av Kinas BNP. Det handlar om cirka 150 miljarder dollar i leverantörsskulder, 60 miljarder i kontraktsåtaganden och 90 miljarder i lån.

Många bedömare varnar samtidigt för att Evergrandes finansiella problem bara är ett symptom på en kinesisk fastighetsmarknad präglad av bubbeltendenser efter många år av lånefinansierad hög tillväxt.

Fakta: Kinas näst största fastighetsägare i kris

Krisdrabbade Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare, med över 200 000 anställda, och huvudkontor i Shenzhen. Konglomeratet – där bland annat den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs ingår – tyngs av ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor.

Rådgivare har anlitats av Evergrande för att utvärdera finanserna, vilket ses som ett första steg mot en skuldrekonstruktion. Myndigheter har även bifallit Evergrandes begäran om uppskov på en rad betalningar i september och ratinginstitut har sänkt kreditbetyget.

Kinas centralregering har än så länge avstått från att ge några garantier, men det ryktas om en krisplan där Evergrande styckas och verksamheten tas över av statliga bolag.

Evergrandes Hongkong-noterade aktie har till följd av den akuta likviditetskrisen tappat över 80 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!