Saab orderingång nästan dubblades till 15 miljarder kronor under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Försäljningsintäkterna ökade till 11,5 miljarder, upp från 8,8 miljarder kronor samma period i fjol. Samtidigt höjer Saab-ledningen prognosen för försäljningen för helåret 2023. Och vinstlyftet var 50 procent till 859 miljoner.
I kvartalsrapporten skriver vd Micael Johansson att bolaget tidigarelägger investeringar i ökad tillverkningskapacitet för att klara av att möta efterfrågan. Bakgrunden är upprustningen världen över i spåren av Ukrainakriget.
Tio år framåt
Trots utmaningarna att hinna med, är Micael Johansson ändå nöjd med hur bolaget hanterar den kraftiga tillväxten.
Och det är ingen tillfällig produktionstopp det handlar om. Många länder kommer att dra lärdomar av de pågående konflikterna. En ökad efterfrågan på vapensystem och ammunition lär pågå en längre tid, tror Johansson.
– Jag tror det här kommer att pågå i många år, säger han och ser en tillväxtpotential åtminstone tio år framåt.
Många stater har haft låga lagernivåer på vissa vapensystem. Det senaste året/åren har beställningarna från alla möjliga vapentillverkare ökat kraftigt.
– Alla ledare i Natoländerna står och säger: "Mera saker och fortare överallt", säger Micael Johansson.
Tusentals fler anställda
Antalet anställda har hittills i år ökat med nio procent eller med 1 800 medarbetare, enligt bolaget.
– Vi fortsätter att anställa kraftigt, säger Micael Johansson.
Konkurrensen om kompetensen är hård, men han märker av ett stort intresse att jobba på Saab.
På Stockholmsbörsen har Saab-kursen vuxit oerhört, från runt 200 kronor den dagen Ryssland inledde sin storskaliga attack på Ukraina, till strax över 600 kronor i dag. På torsdagen blev reaktionen på rapporten plus fyra procent inledningsvis.