Kravet på en andra hyreshöjning gäller nästan 15 000 lägenheter. Det kommer från sex stora privata bostadsbolag i Malmö.
De motiverar extrahöjningen med högre räntor, prishöjningar på material, reparationer och underhåll samt kraftigt höjda fjärrvärmepriser.
– Vi måste agera på det, säger Robin Wilhelmsson, presskontakt på Heimstaden, som äger drygt en tredjedel av de lägenheter som berörs.
Ett brott mot 70 års praxis
Yrkandet från de sex bostadsbolagen i Malmö har fått motparten i förhandlingarna, Hyresgästföreningen, att gå i taket.
– Detta kan sluta med Vilda västern på hyresmarknaden, säger förbundschefen Erik Elmgren.
Han beskriver yrkandet som ett brott mot en praxis som gällt i 70 år på hyresmarknaden, som säger att hyresnivån förhandlas en gång per år.
– Det gjorde vi i år också. Men bläcket hade knappt torkat på överenskommelsen och så kommer de här företagen ut och säger att de behöver höja hyran ännu mer den 1 juli. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger han.
Heimstaden hävdar att en räntehöjning på 1 procentenhet lyfter kostnaderna för bolaget med 10 procent. De varnar för att underhåll och service kan bli lidande om man inte kan täcka "den allmänna kostnadsutvecklingen".
Hyresgästföreningen hoppas att de sex bolagen i Malmö backar från sitt yrkande. Elmgren säger att han har svårt att tro att bostadsbolagen bakom kraven har så dåliga marginaler att 2 procent högre hyresintäkter från 15 000 lägenheter under några månaders tid kan vara avgörande.
Många storstäder kvar
Han varnar också för risken att de sex bostadsbolagens beteende sprider sig till andra delar av landet, men misstänker att det kan handla om en försöksballong. Syftet kan, enligt Elmgren, vara att testa den nya lagstiftning om oberoende skiljemän som trädde i kraft i januari.
– Det är något här som inte stämmer, säger han.
Heimstadens krav på en andra hyreshöjning i Malmö rör cirka 6 000 lägenheter. Men bolaget har tiotusentals lägenheter i andra städer. Fast enligt Wilhelmsson finns inga planer på att kräva en andra hyreshöjning på andra håll.
– Det finns ingen diskussion, inget beslut om att det här ska göras på andra orter än i Malmö, säger han.
Parallellt med den uppblossade konflikten i Malmö tampas parterna på hyresmarknaden fortfarande om årets reguljära hyreshöjningar i många storstäder som Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå – men även i några av Stockholms kranskommuner.
Totalt återstår uppgörelser om årets hyra för cirka 690 000 lägenheter.
Inte hållbart på sikt
Det skulle behövas hyreshöjningar på 25-30 procent för att täcka kostnadsökningarna för bostadsbolagen det gångna året, enligt Tomas Ernhagen, chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna.
Men parterna enades i fjol om att i förhandlingarna utgå från snittet för de gångna tre årens kostnadsökningar.
– Det ligger på runt 10 procent, säger Ernhagen.
Att täcka detta med hyreshöjningar på lite drygt 4 procent i snitt är inte hållbart på sikt, enligt Ernhagen.
Hyresgäster med en normal trerummare får med dagens avtal en hyreshöjning i år på cirka 300-400 hundra kronor per månad, enligt Fastighetsägarna. Ernhagen jämför detta med den skenande kostnaden på kanske 8 000-9 000 kronor per månad för lån till en bostadsrätt av samma storlek det gångna året.
– Hyresvärden agerar krockkudde för hyresgästen. Detta glöms ofta bort i debatten, säger Ernhagen.