De första hushållen i södra och mellersta Sverige har nu börjat få sina elstöd.
Hyresgästföreningen är dock kritisk mot upplägget, som kan innebära att delar av stödet hamnar hos hyresvärdarna i stället för hos hyresgästerna.
Det handlar om tiotusentals lägenheter där elen ingår i hyran eller där de boende på andra sätt köper sin el via hyresvärden i stället för via ett eget elavtal.
I en enkät som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra rapporterade om nyligen svarade närmare hälften av hyresvärdarna som har någon form av gemensamt elavtal att de planerar att behålla elstödet själva.
– En del säger att de ska göra energieffektiviseringar för pengarna. Men det här är ju ett stöd för att konsumenterna har fått ökade elkostnader, säger förbundsordföranden Marie Linder.
– Om det finns enskilda fall får man väl titta på det. Men huvudprincipen måste ju vara att stödet ska tillbaka till de enskilda konsumenterna.
"Väldigt oroliga"
De höga elpriserna har drabbat bland annat pensionärer och ensamstående föräldrar, påpekar Marie Linder.
– Jag möter många hyresgäster som fått ökade kostnader och är väldigt oroliga för sin ekonomi. Det är kanske inte de summorna som villaägare råkar ut för, men har man en väldigt liten ekonomi kan det här göra att det stjälper över, säger hon.
– Här skulle man ju önska att regeringen var tydligare med att säga att stödet ska landa hos den enskilde konsumenten.
Dubbelt drabbade?
Enligt Marie Linder har fastighetsägare redan lyft fram höjda energipriser som argument för att höja sina hyror. Att dessutom behålla elstödet är inte ett alternativ, anser hon.
– Vi får ju fortsätta att följa det här. Men det kan inte vara så att hyresgästerna både ska få höjd hyra och dessutom inte ska få stödet som finns. Det är absurt att man som företag ens lyfter den diskussionen.