Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ner i Sverige. Företaget är försatt i likvidation. Men vissa butiker blir ändå kvar – tack vare franchisebutiker.

Body Shop lägger ner i Sverige. Arkivbild.

Body Shop lägger ner i Sverige. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2024-04-23 10:17

Under en extrainsatt bolagsstämma den 10 april togs beslutet att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB. Det framgår av bolagsstämmans protokoll som Market har tagit del av.

”Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation ….” står det bland annat i protokollet.

En frivillig likvidation sker enligt Market vanligtvis när ägarna inte längre vill bedriva verksamheten.

Enligt Bolagsverket är likvidation beslutad och trädde i kraft i fredags, den 19 april.

Men alla Body Shop-butiker berörs inte. Vissa butiker drivs av franchise-tagare och är därmed separerade från bolaget som nu ska likvideras.

Som mest har Body Shop haft ett 60-tal butiker i Sverige, men den senaste tiden har flera stängt.

I februari sattes det brittiska moderbolaget The Body Shop International Limited under rekonstruktion. Kort därefter ansökte The Body Shop om konkurs i bland annat Danmark och USA.

Kedjan grundades 1976 av dame Anita Roddick i Brighton i England. Enligt företagets hemsida började det med en liten butik som sålde hudvårdsprodukter i returflaskor. Tanken var att affärsverksamhet skulle utgöra "en god kraft i världen".

Kedjan har omkring 3 000 butiker i 60 länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!