Krisen i SBB - detta har hänt

Från ett hajpat småspararbolag till ett krisande skuldberg. Här är bolagets dramatiska historia.

Flaggan på SBB:s kontor på Strandvägen i Stockholm. Arkivbild.

Flaggan på SBB:s kontor på Strandvägen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-05-31 13:15

2015

Ilija Batljan, tidigare kommunalråd i Nynäshamn (S), var vice vd för AP-fondsägda Rikshem, men fick lämna bolaget 2015. Då startade han Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som inriktades på att äga fastigheter som inrymmer offentliga verksamheter.

Bolaget växte och noterades på Stockholmsbörsen. Aktien steg, och bolaget blev något av småspararnas favorit.

.

2021

Den 29 november 2021 stod den som högst, över 59 kronor för B-aktien.

.

2022

Sedan dess har inflation och stigande räntor skakat om fastighetsmarknaden. SBB hör till de fastighetsbolag som fått problem med de stigande räntorna och fastnat i en skuldfälla.

I slutet av 2022 blev SBB föremål för så kallad blankning, det vill säga spekulationer om att aktien skulle falla.

.

Våren 2023

SBB har på olika sätt försökt ta sig ur knipan. Både genom försäljningar och genom att ta in nya pengar i en nyemission.

28 april

SBB redovisade en oväntat stor förlust för första kvartalet och kom också med beskedet att styrelsen vill dra in 2,6 miljarder i nytt kapital genom en nyemission.

.

8 maj

Kreditvärderingsbolaget S&P sänkte SBB:s kreditbetyg till skräpnivå. Det gör att räntekostnaderna ökat märkbart för bolaget.

Styrelsen i bolaget kallades då in för ett extra styrelsemöte, som bestämde att aktieutdelningen skulle skjutas upp och att den planerade nyemissionen skulle stoppas. SBB:s aktie rasade på börsen.

.

9 maj

Då kreditbetyget sänktes togs SBB:s styrelseordförande Lennart Schuss på sängen, berättade han för TT. Han hade svårt att förstå kurskollapsen på börsen för det krisdrabbade fastighetsbolaget, och tyckte att världen är upp- och nedvänd.

Han tillbakavisade också bestämt att SBB skulle sälja sitt innehav i JM, där SBB var den största ägaren.

.

11 maj

Två dagar senare var dock försäljningen av aktierna i JM ett faktum. SBB sålde 19 miljoner aktier i byggbolaget JM för runt 2,8 miljarder kronor, vilket motsvarade cirka 29,5 procent av aktierna och rösterna i JM.

.

25 maj

Vänsterpartiets anser att staten kan komma att behöva ta över delar av bolaget SBB:s fastigheter. Bolaget har specialiserat sig på att hyra ut fastigheter till offentlig sektor, inklusive sådana som är säkerhetspolitiskt viktiga. Därför vill V att en slags förköpsrätt, liknande den som gäller för hyresgäster som vill köpa sitt hus i bostadsrättsföreningar, ska snabbutredas.

.

26 maj

I slutet av maj fick SBB ännu en kreditsmäll. Även ratinginstitutet Fitch sänkte betyget till skräpstatus, från BB- till BBB+, med negativa utsikter. Detta var i linje med den sänkning Standard & Poor's meddelade om SBB den 8 maj och som fick aktien att krascha.

.

29 maj

SBB:s styrelse meddelar att bolaget är till salu, helt eller i delar. Tre strategiska alternativ ska utvärderas av SBB:s styrelse, att sälja hela bolaget, att sälja vissa delar av verksamheter eller att sälja enskilda fastigheter.

.

30 maj

Ilija Batljan Invest, storägare i SBB med 18,4 procent av rösterna och 4,8 procent av kapitalet, meddelade den 30 maj att bolaget på obestämd tid skjuter upp räntebetalningarna på sina utestående så kallade hybridobligationer. Den närmaste förfallodagen är den 15 juni.

.

31 maj

På onsdagen blev det känt att regeringen för samtal med fastighetsinvesterare om den finansiellt pressade situationen på den svenska fastighetsmarknaden, enligt Dagens industri.

Under hela 2022 har SBB:s aktie rasat. På onsdagen stod aktien i 4:25 kronor vid lunchtid.

Rättad: Ilija Batljanvar var vice vd för AP-fondsägda Rikshem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!