På torsdagen kom beskedet att regeringen lägger ner den förra regeringens utredning om karensavdraget vid sjukdom som skulle göra det mer rättvist. I stället ska en intern utredning i Regeringskansliet överväga om ytterligare en karensavdrag ska införas för att motverka långa sjukskrivningar. Det möttes av stark kritik från olika fackförbund.
– Det verkar som den interna utredning som regeringen tillsätter snarare ska arbeta för att försämra sjukförsäkringen för löntagare, säger Anders Ygeman (S), ledamot i socialförsäkringsutskottet.
– Vi vill göra karensavdraget rättvisare för alla dem som inte kan jobba hemifrån utan måste gå till jobbet. Det var grunden till att vi tillsatte vår utredning.
S + V tar initiativ
Socialdemokraterna kommer därför att lämna in ett utskottsinitiativ för att försöka få en majoritet i riksdagen att ställa sig bakom kravet på att utredningen ska få fortsätta.
Vänsterpartiet är inne på samma linje.
"Vänsterpartiet tar nu initiativ i riksdagen för att stoppa regeringen från att lägga ner utredningen om borttagandet av karensavdraget. Att inte ta bort karensen är orättvist mot alla som faktiskt måste vara på jobbet och inte kan jobba hemifrån", skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.
Sverigedemokraterna är också kritiska till regeringens beslut.
"Vi kommer att titta närmare på hur vi kommer agera framgent, men i ett första skede avser vi kalla äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje till berört utskott för att få svar på varför man väljer att nedprioritera en så pass viktig fråga", säger Linda Lindberg, SD:s socialpolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.
Ytterligare karensdag?
Anna Tenje (M) ville bara kommentera beslutet skriftligt till TT på torsdagen. Hon skrev bland annat att karensavdraget "fyller en viktig funktion som självrisk för att motverka omotiverat hög korttidssjukfrånvaro."
Tenjes eget parti, Moderaterna, har tidigare föreslagit att en andra karensdag ska införas i sjukförsäkringen för dag 15, när sjuklön går över till sjukpenning. Med nuvarande ordning görs karensavdrag för den första sjukdagen.
I beslutet med anvisningar till arbetsgruppen som ska göra den interna utredningen på socialdepartementet, och som TT har tagit del av, står:
"Övervägandena om behovet av karensavdrag ska omfatta en analys av nuvarande självrisk genom karensavdrag i början av en sjukperiod. Övervägandena ska också omfatta en analys av behovet av en självrisk vid en pågående sjukskrivning för att motverka omotiverat hög sjukfrånvaro."