Kronan på ny bottennivå

Kronan föll på fredagen till en rekordlåg nivå mot euron. EU-valutan kostade vid 16-tiden 11:95 kronor. Högre räntor och skakiga börser är orsakerna enligt bedömare.

Kronan fortsätter pressas nedåt i den globala räntefrossan. Arkivbild

Kronan fortsätter pressas nedåt i den globala räntefrossan. Arkivbild

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-08-18 10:31

– Det blir ett slags rea på Sverige, på svenska varor och företag. Det ser vi exempel på i form av att många till exempel köper begagnade bilar nu, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Vid 16-tiden på fredagen kostade euron 11:95. Det tidigare bottenrekordet var i juli, på stängningskursen 11:91 kronor.

Ett allmänt högre ränteläge internationellt och skakiga börser är förklaringar till trycket nedåt på kronan enligt Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Långa räntor har stigit

Hon pekar på att de långa marknadsräntorna stigit tydligt senaste tiden, speciellt i USA. Det indikerar att finansaktörerna tror att centralbankerna kommer att ligga kvar med högre styrräntor en längre tid än vad som bedömdes tidigare. Det får även börserna att falla.

– Skakiga börser brukar tynga kronan, säger Spector.

Kronan tappar även mot dollarn, som kostade 11:00 kronor i fredagens eftermiddagshandel. Sedan årsskiftet har kronan tappat sex procent mot euron och cirka fem procent mot dollarn.

Kronförsvagningen påverkar också svenska Riksbankens räntepolitik då en svagare krona tenderar att driva upp inflationstrycket. En höjning av styrräntan till 4,0 procent i september är närmast given och en del bedömare tror det kan krävas ännu mer.

– Det ökar också risken för att Riksbanken höjer ytterligare i november, säger Spector som ser en turbulent höst framför sig där kronan kan falla ytterligare.

Hon utesluter inte att euron snart kostar över 12 kronor.

Ser ingen lättnad i höst

Jens Magnusson på SEB ser inte heller någon vändning uppåt framför sig i närtid för kronan. Den svenska valutan är liten och ses som osäker när riskaptiten pressas nedåt, resonerar han. Han tillägger att många tycker det ser illa ut på fastighetsmarknaden i Sverige.

– Investerare letar efter tryggare alternativ och säljer av aktier och kronor och köper dollar, kanske en och annan euro, säger han.

TT: Kommer spiralen bara att fortsätta nedåt nu?

– Vi ser ingen tydlig lättnad för kronan under hösten, säger Magnusson.

Först nästa år kan det vända, om inflationen minskar och centralbankerna börjar sänka räntorna igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!