Låga sparräntor lyfter SEB

Storbanken SEB gör en betydligt större vinst än väntat. Banken tjänar stora pengar på sina låga sparräntor. –Vi försöker påpeka för våra kunder att de ska flytta pengarna till konton med högre ränta, säger vd Johan Torgeby.

SEB har släppt delårssiffror. Arkivbild.

SEB har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2022-10-26 07:05

Trots bankens goda resultat beskriver vd Johan Torgeby läget som mycket tufft.

– Det är krig, en kall vinter väntar och allt tyder på att vi går in i en recession. Men Sverige är väl rustat, säger han.

Ändå har krisen bara precis börjat. Det kommer att bli tuffare tider framöver, tror han, och kanske kommer det att börja märkas även för banken under vintern. Kreditförlusterna är lite, lite högre redan nu.

– Hushållen behöver just nu fundera över att ta mer stress i sin ekonomi.

Tjänar på sparkunderna

Men för SEB går det riktigt bra. Räntenettot ökade till drygt 8,9 miljarder kronor under det tredje kvartalet. För ett år sedan låg det på 6,6 miljarder kronor, och under det andra kvartalet i år på dryga 7,7 miljarder kronor.

– Det positiva med det här är att priset på pengar har stigit.

Enligt Johan Torgeby beror den ökade vinsten delvis på att utlåningen till företag har ökat.

– Utlåningen till företag har ökat med 25 procent jämfört med för ett år sedan, det är positivt.

Men det starka resultatet kommer också från inlåningen, det vill säga spararnas pengar. SEB ger spararna ränta på vissa typer av konton, men inte på alla. Pengar på transaktionskonton blir exempelvis utan.

– Under tio år har bankerna tappat då det har varit negativ ränta. Nu har det gått ett kvartal med positiv ränta.

Han tycker att man ska se transaktionskonton som en parkeringsplats för pengar, och flytta dem därifrån så snabbt man bara kan.

– Vi försöker påpeka för våra kunder att de ska flytta pengarna till konton med högre ränta.

För bolånen är bankens intjäning lägre. SEB har bara höjt bolåneräntorna med hälften av vad de skulle behöva, enligt bankens finanschef Masih Yazdi. Bankens bolånemarginal, det vill säga vad banken tjänar på utlåningen, är på den lägsta nivån på länge.

– Konkurrensnivån på bolån är större än någonsin, säger Masih Yazdi.

Konkurrens på bankmarknaden

Fast då banken gör så stora vinster på spararna kan kanske en och annan fundera över hur konkurrensen på sparkontomarknaden fungerar.

Bra, tycker både Masih Yazdi och Johan Torgeby. Konkurrensen på bankmarknaden är mycket hög, det finns massor av banker som slåss om sparkunderna, framhåller de.

– Men banken kan inte använda pengarna på inlåningskonton. Det påverkar också priset på de pengarna, säger Johan Torgeby.

Fast det kommer att bli räntehöjningar på spararnas pengar i SEB, lovar han.

Fakta: SEB i siffror

Bankkoncernen SEB redovisar en rörelsevinst på 9 118 miljoner kronor för tredje kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 7 997 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Analytiker hade, enligt Bloomberg, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 8 774 miljoner kronor.

Räntenettot steg med hela 35 procent till 8 925 miljoner kronor, från 6 612 miljoner kronor. Enligt kvartalsrapporten beror det på att centralbankerna höjt sina styrräntor och att banken därmed tjänar mer pengar på framför allt inlåningen.

De förväntade kreditförlusterna uppgår till 567 miljoner kronor, betydligt högre än samma tid i fjol, och också högre än under andra kvartalet i år.

Styrelsen har beslutat att utöka återköpsprogrammet av egna aktier, med 1,25 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!