Låga vårdlöner – facket vill omförhandla

Medlemmarna i Vårdförbundet har halkat efter i löneutvecklingen och de lokala fackavdelningarna uppmanas nu att begära nya förhandlingar där lönerna har satts för lågt.

Vårdförbundets personal, till största delen sjuksköterskor, har hamnat på efterkälken i årets löneförhandlingar. Arkivbild.

Vårdförbundets personal, till största delen sjuksköterskor, har hamnat på efterkälken i årets löneförhandlingar. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-04-26 20:10

I en kartläggning som Vårdfokus gjort framgår det att vårdpersonalen i nio av de 13 regioner där löneöversynen är klar hamnar under det så kallade märket, den nivå som industrins parter sätter för löneökningar, i år 4,1 procent.

Nu befarar man att det ska bli ännu svårare att hitta vårdpersonal.

– Jag vill kalla det för ett självskadebeteende från arbetsgivarens sida. De kommer inte att få ihop bemanningen på det här sättet, säger Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef, till Vårdfokus.

Många medlemmar ifrågasätter det sifferlösa avtal som Vårdförbundet har. I till exempel Läkarförbundets och Kommunals löneavtal finns det en skrivelse om att löneökningen ska motsvara minst märket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!