Ovanligt stora löneökningar i eurozonen har ökat risken för att den höga inflationen biter sig fast längre än väntat, enligt ECB-chefen Christine Lagarde. Hon varnar samtidigt för att olika stödpaket till hushåll och företag från regeringar runt om Europa i energikrisens spår kan försvåra ECB:s jobb.
– Det är väldigt troligt att vi kommer att fortsätta höja räntan i juli, säger hon på en presskonferens.
Tänker inte ta paus
Hennes ekonomer höjer inflationsprognosen. Lagarde konstaterar att hon inte är nöjd med hur detta ser ut att utveckla sig.
Hon bekräftar även bilden av att både arbetsmarknaden och tjänstesektorn i euroländerna ser stark ut. Det underliggande trycket uppåt på priserna beskrivs också som starkt.
– Vi har inte börjat tänka på att ta någon paus, som ni förstår, säger Lagarde.
Analytiker på storbanken Nordeas tror att den räntehöjning ECB-chefen så tydligt flaggar för i juli blir den sista i denna höjningsrunda.
"Men riskerna lutar tydligt mot att det kan bli mer åtstramningar efter sommaren", tillägger de i en analys.
Ökar press på Riksbanken
De är inte ensamma i sin bedömning. I prissättningen på marknaden ligger sannolikheten för ytterligare två räntehöjningar från ECB i år på 60 procent.
Detta ökar pressen på Riksbanken att också höja styrräntan mer än vad som ligger i prognoserna just nu. Blir räntegapet till euroländerna större kan det nämligen slå mot kronan, vilket kan förlänga och fördjupa det svenska inflationsproblemet.
I samband med räntebeskedet höjer ECB:s ekonomer inflationsprognoserna för 2023-2025. För i år räknar de med 5,4 procent i inflation, upp från 5,3 procent. För 2024 ligger prognosen på 3 procent, upp från 2,9 procent. Och för 2025 höjs prognosen till 2,2 procent, från 2,1 procent.
Lagarde: Mycket osäkra prognoser
ECB:s tillväxtprognos sänks till 0,9 procent i år, ned från 1 procent. För 2024 sänks tillväxtprognosen till 1,5 procent, från 1,6 procent. För 2025 ligger prognosen kvar på 1,6 procent i tillväxt.
ECB-chefen Lagarde varnar dock på presskonferensen efter beskedet för att såväl inflations- som BNP-prognoserna är mycket osäkra.
Börsen backar 0,8 procent efter ECB:s räntebesked, då högre räntor enligt skolboken slår mot efterfrågan på riskfyllda tillgångar som aktier. Börsen låg inför beskedet på en nedgång, men då bara på 0,5 procent.
Kronan tappade omedelbart efter beskedet några ören mot euron, medan marknadsräntorna fick en liten knuff uppåt. Men både kronan och räntorna repade sig snabbt.