Nedgången i brittisk arbetslöshet var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med 3,8 procent, enligt en Bloombergenkät.
Antalet vakanser på den brittiska arbetsmarknaden är samtidigt på en ny rekordnivå på 1,3 miljoner, enligt den brittiska statistikbyrån ONS.
Rekordlåg långtidsarbetslöshet
Långtidsarbetslösheten, mätt som de som varit arbetslösa 6-12 månader, föll samtidigt till en rekordlåg nivå.
Den brittiska arbetsmarknaden är dock mindre än före pandemin, med ett ökat antal britter i arbetsför ålder som vare sig har eller söker jobb. Sysselsättningsgraden steg 0,1 procentenheter till 75,7 procent i kvartalet, men det är fortfarande 0,9 procentenheter lägre än i början av 2020.
Den tajta arbetsmarknaden skapar ett tryck uppåt på brittiska löner. Löneökningarna har uppmätts till 4,2 procent under årets första tre månader, vilket kan jämföras med 3,7 procent under fjärde kvartalet i fjol.
Löneökningarna utgör en stor utmaning för den brittiska centralbanken, Bank of England, som liksom många västerländska kollegor tampas med ovanligt hög inflation.
Kraftiga reallöneminskningar
Bank of England räknar med att arbetslösheten i Storbritannien fortsätter ned till 3,5 procent under årets tredje kvartal.
Den brittiska inflationen väntas enligt Bloomberg Economics lyfta till 8 procent i år. Elpriserna väntas öka med 75 procent, drivmedelspriserna med 22 procent och livsmedelspriserna beräknas stiga 6 procent.
Prislyften ser ut att ge kraftiga reallöneminskningar för brittiska hushåll i år.