Långa väntetider på a-kassan – Unionen värst

Unionens a-kassa är Sveriges näst största i medlemsantal. Sett till tiden som medlemmarna tvingas vänta på sina pengar ligger de däremot i topp, i snitt nio veckor, rapporterar fackförbundets egen medlemstidning Kollega.

Unionens a-kassa har längst väntetid i snitt. Arkivbild.

Unionens a-kassa har längst väntetid i snitt. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-08-27 19:30

I Kollegas artikel citeras en arbetssökande som väntat på sina pengar i fyra månader.

Harald Peterson, kassaföreståndare för Unionens a-kassa, säger att dröjsmålen grundar sig i en ovanligt stor personalomsättning och ett nytt system för ärendehantering.

– Även om det har gjorts stora förbättringar på it-systemet så tar det längre tid att hantera ett ärende i systemet än i det tidigare. En del av problemet handlar också om hur försäkringen ser ut, att vi exempelvis måste hämta in arbetsgivarintyg från en tredje part i varje ärende, säger han till tidningen.

Peterson säger att de hämtar in extern hjälp för att bemanna telefonerna och rekryterar för att få snabbare handläggning.

– Vi har goda förutsättningar att vända på den nedåtgående trenden. Men eftersom vi behandlar de äldsta ärendena först så kommer det vara en eftersläpning i statistiken.

Livsmedelsarbetarnas a-kassa är näst långsammast, med en genomsnittlig väntetid på åtta veckor. Resterande a-kassor snittar en väntetid på fem till sju veckor, enligt myndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!