Anneli Bergholm Söder, länsråd vid länsstyrelsen på Gotland förklarar beskedet:
– Vi tycker fortfarande att det finns brister i underlaget men eftersom ansökan om det 30-åriga tillståndet redan är igång så väljer vi att fokusera på den kommande prövningen, säger hon till TT.
Det var i mitten av december som Mark- och miljödomstolen valde att gå på Cementas linje och ge tillstånd för ytterligare fyra år. Ett flertal instanser, däribland Länsstyrelsen på Gotland, har varit kritiska, men har inte velat uttala sig om en eventuell överklagan förrän nu.
TT: Med tanke på tidigare linje, kan det inte tyckas paradoxalt att ni nu väljer att inte överklaga?
– Nej, det tycker jag inte alls. Vi konstaterar att både vatten- och skyddsnaturen är jätteviktig och står fast vid vår bedömning när det gäller brister på miljökonsekvensbeskrivningen. Där är den största frågan för oss verksamhetens påverkan på yt- och grundvatten och att den inte är tillräckligt utredd, men vi väljer trots det att fokusera på det längre tillståndet.
Utöver det korta tillståndet arbetar Cementa med en mera långsiktig ansökan på 20–30 år. I samband med domen i december kommenterade man från bolagets sida att detta gav "oss arbetsro och gör att vi kan lägga allt fokus på tillståndet för längre tid".
Länsstyrelsen blir nu andra instans att inte överklaga. Sedan tidigare har Naturskyddsföreningen kommit till samma slutsats.
TT har även varit i kontakt Naturvårdsverkets pressavdelning som i nuläget inte vill säga hur man ska göra med en eventuell överklagan. Ett besked kommer att meddelas under morgondagen enligt pressavdelningen.