Larm från pappersindustrin – produktion stoppas

Pappersbruk i Lessebo och Klippan stoppar sin produktion med anledning av det skenande elpriset. Industriarbetsgivarna varnar för varsel. Statsminister Magdalena Andersson (S) aviserar att det kan komma fler statliga åtgärder. –Vi behöver tänka om på hela elmarknaden, säger hon till TT.

Lessebo Paper med huvudkontoret vid Lessebo bruk i oktober 2020. Arkivbild.

Lessebo Paper med huvudkontoret vid Lessebo bruk i oktober 2020. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2022-09-01 08:16

Elpriserna skenar, och flera företag kämpar just nu med skyhöga elkostnader. I småländska Lessebo och skånska Klippan har det gått så långt att pappersbruken stängt av sin produktion.

– Vi gjorde en paus i onsdags kväll och startar nu på fredag kväll, säger Klippans nya vd Göran Fransson.

Klippan, som med 60 anställda tillverkar papper till servetter, använder i dag naturgas och el. Men priserna skenar och produktionen pressas hårt av elpriserna. Nu följer man prisutvecklingen på daglig basis.

Situationen är likadan på småländska Lessebo. Under onsdagen stod brukets pappersmaskiner stilla, rapporterar Smålandsposten.

Dagliga beslut

På det gamla bruket i den södra delen av Småland produceras över 100 färgade nyanser av papper för skriv- och tryckändamål samt förpackning. Mycket har hittills exporterats vidare till kunder i Europa. Bruket, med 110 anställda, tar nu dagliga beslut om produktionen utifrån elpriserna.

– Andra delar i produktionen kan vi påverka, men här står vi helt handfallna och bara hoppas på lägre elpriser. Vi vet inte vart det tar vägen, säger vd Jens Olson till Smålandsposten.

Enligt Carl Norell, presschef för Stora Enso där bland andra Nymölla pappersbruk ingår, är påverkan av elpriserna begränsad på koncernnivå. Orsaken är att självförsörjningen på energi är hög.

"Kraftig negativt"

Men på många andra håll är läget akut. Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, varnar för varsel samt att företag inom en snar framtid kan komma att flytta sin verksamhet från Sverige och EU.

– Hela den energiintensiva industrin påverkas kraftig negativt. Det gäller skogsindustrin med massa och papperstillverkning, det gäller stålindustrin men också byggnadsämnesindustrin och verkstäderna, säger han.

– De beskriver läget som "ska man stänga ner produktionen – är det mindre dyrt?" Samtidigt måste de väga det mot de orderna och avtal de har.

Lessebos och Klippans bruk kräver nu att politiker och regering lämnar besked om åtgärder.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olson.

På Klippans bruk har man haft många politikerbesök det senaste året, berättar Göran Fransson. Även där vill man ha besked om framtiden.

– Vi ser ingen förändring i elnätsområden eller skatter eller återbetalning.

"Behöver tänka om"

Statsminister Magdalena Andersson tar upp att regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för hushåll och företag som kommer att ge företagen minst 45 miljarder i återbäring. Hon utesluter inte fler åtgärder.

– Vi har inte en elmarknad som är gjord för det som närmast är en krigsekonomi, och då får man också vara beredd att vidta ovanliga åtgärder.

– Vi behöver tänka om på hela elmarknaden, säger hon till TT.

Statsministern hade ett möte med ansvariga myndigheter och Svenska kraftnät under torsdagen. Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram förslag på hur högkostnadsskyddet ska se ut senast 15 november. Hon utesluter inte att datumet tidigareläggs.

– Med den nya informationen som vi fick nu från Ringhals så sitter vi naturligtvis och arbetar under väldigt hög intensitet med att se vilka ytterligare åtgärder vi kan vidta.

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att kortsiktigt bör man kompensera med högkostnadsskydd. Långsiktigt måste Sverige öka sin produktion av "stabil, pålitlig kraft".

– Om vi fattar beslut omedelbart efter valet om att rädda den kärnkraft vi har och bygga ny kärnkraft, då kommer folk åtminstone veta att det finns ett ljus i tunneln. Nu ska vi överleva tills vi har kommit dit.

Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, efterlyser en långsiktig lösning på elproblemet i södra Sverige. Arkivbild.
Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, efterlyser en långsiktig lösning på elproblemet i södra Sverige. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!