Dra ut kontakterna, sänk inomhusvärmen och släck lamporna. Varje sparad kilowattimme räknas när Sverige ska spara på elen för att undvika en elkris, är Energimyndighetens budskap i sin energisparkampanj. I decembermörkret kommer även en del kommuner att begränsa julbelysningen i år för att spara på elen, har flera medier rapporterat om i veckan.
Att släcka en lampa ger ett direkt och fysiskt intryck av att elanvändningen minskar. Men hur stor skillnad gör det egentligen?
Av hushållets totala elförbrukning drar belysningen väldigt lite i jämförelse med annat, när många använder de betydligt elsnålare LED-lamporna. Den största elslukaren i hemmet är uppvärmningen av bostaden och vattnet. När det kommer till hushållselen är de största eltjuvarna allt som drar värme, som till exempel ugn, bastu och hårtork. De behöver inte ens en timmes användning för att nå upp till en kilowattimme (kWh).
Fasas ut
Belysning drar inte alls lika mycket ström, men det beror såklart på hur många lampor som finns i hemmet – och om det rör sig om LED- eller glödlampor.
För att nå upp till en kWh behöver en glödlampa (40 W) endast vara tänd i 25 timmar. För en LED-lampa (1 W) rör det sig i stället om 1 000 timmar för en kWh.
Samtidigt blir glödlampan allt ovanligare när den efter ett EU-beslut fasas ut från marknaden.
– Tidigare när vi till störst del hade glödlampor så utgjorde belysning en stor andel av hushållselen. Om man förbrukade totalt runt 5 000 kWh per år kanske belysningen stod för runt 1 000 av dem, säger Helena Holm på Energimyndighetens Testlab som undersöker energianvändning och funktion hos hushållsprodukter.
Fler vill ha energisnålt
De rusande elpriserna är därför ett incitament för att byta ut sina lampor till LED. Både Clas Ohlson och Elgiganten, som inte säljer den äldre sortens glödlampor längre, märker av en ökning när det kommer till försäljningen av LED-lampor. I september ökade försäljningen Clas Ohlsons försäljning av LED-lampor med 7 procent jämfört med samma månad i fjol. För Elgigantens del rusade försäljningen upp med 82 procent.
Att fler vill byta ut samtliga av sina lampor till LED för att spara på elen, märker Mikael Nyberg, som driver lampbutiken Elektriska Svea i Stockholm.
– Efterfrågan kommer troligtvis att öka i takt med att elpriserna ökar, säger han.
I nuläget utgörs uppskattningsvis runt 98 procent av Elektriska Sveas lampförsäljning av LED, enligt Mikael Nyberg – men det finns fortfarande kunder som efterfrågar glödlampor. Så länge glödlamporna finns kvar på marknaden kommer de att finnas kvar i butikens utbud.
Mysljuset offras
LED-lamporna har däremot en nackdel, och det är att de som regel kan ha ett lite tristare ljus. LED-lamporna har inte en lika bra färgåtergivning som de traditionella glödlamporna, som har ett mer behagligt ljus.
– Samtidigt är det mer en smaksak, och den yngre generationen som växer upp med LED-lampor kanske inte reagerar på skillnaden på samma sätt som de som är uppvuxna med glödlampor, säger Mikael Nyberg.
Det finns däremot vissa LED-lampor vars ljus är mer snarlikt med vanliga glödlampan.
– Men om du skulle sätta dessa bredvid en glödlampa skulle du fortfarande se en skillnad på dem, både i ljusets karaktär och på själva lampan. Det går nog inte att komma ifrån, säger Mikael Nyberg.
Unna sig en ljusstake
Med LED kan man som sagt spara mycket el. Även om en enskild lampa inte drar så mycket ström så har hushållen som regel väldigt många ljuskällor, och därför kan belysningen i slutändan ändå bidra till att höja hushållets elförbrukning en del, enligt Helena Holm.
Att släcka efter dig när du inte är hemma, eller att använda sig av elsmarta lösningar, som att ha en digital timer på sina lampor eller rörelsesensorer för utebelysningen på uppfarten, kan bidra till att spara in på elen.
TT: Så kan man ändå unna sig en ljusslinga eller en adventsstake i vintermörkret – trots att vi måste spara på elen?
– Ja, det kan man göra, men bara de inte är tända dygnet runt utan bara när vi verkligen njuter av dem. Jag tycker inte att vi ska ha något skuldbeläggande där, säger Helena Holm.