Flera saker eller något på köpet
De flesta av oss skulle inte drömma om att börja pruta i den vanliga matbutiken. Prislappen talar ju om vad kassan ska registrera, och det kan väl ingen ändra på? Jodå, det går faktiskt.
Men det måste finnas en orsak. Som att datummärkningen på varan snart går ut, till exempel.
– De säljer aldrig med förlust. Det finns alltid svängrum i prissättningen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.
Han försöker gärna få ned priset på varor som inte är helt felfria.
– Det händer. Det gäller att göra det på ett artigt sätt, säger han och understryker att det är viktigt att vara trevlig när man försöker förhandla om priset.
Den som köper flera grejer på samma gång kan gott försöka få ett bättre pris, tycker Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken. Han själv prutar också, och berättar att han brukar kallas prutproffs av sina vänner.
– Man måste hitta en grund för att få ned priset, säger han.
Som tre varor till priset av två. Butiken får sälja, men med lite lägre vinst.
– Man kan säga "om jag köper något mer, vad kan du göra åt priset då?", säger Magnus Hjelmér.
– För sådant som kläder, vitvaror och elektronik finns ofta en reservlösning med ytterligare rabatt, säger Jan Bertoft.
.
Småfel
Stora butikskedjor med färdiga streckkodsprislappar är inte gjorda för att vi ska kunna pruta. Systemet ser ut att vara helt ogenomträngligt, ingen kan gå emot de randiga etiketternas sanning.
– Stora klädkedjor, till exempel, de bygger upp en modell som inte lämnar utrymme för att pruta. Det måste finnas något, som ett litet fel på varan, säger Magnus Hjelmér.
Små skönhetsfel på själva varan eller små fel på förpackningen kan dock vara en bra grund för att gå loss med prutartakterna även i butiker som normalt inte förhandlar om priset. Fast det gäller att göra det snyggt. Man kan inte göra ned produkten för mycket, då finns ju inget skäl att köpa den.
.
Bolån
Räntan på bolånen är en förhandlingsfråga, och vi förutsätts kontakta banken för att diskutera räntan.
Finansinspektionen, FI, uppmanar konsumenter att pruta på räntan: "Det finns fortfarande ett förhandlingsutrymme för konsumenter om bolånevillkor. För att hålla nere sina räntekostnader är det viktigt att konsumenter håller sig informerade om vilka villkor de kan få hos olika långivare och förhandlar för att sänka sina räntekostnader" skrev FI i ett pressmeddelande från augusti 2022.
Ytterst handlar det enligt Finansinspektionen om att hota med att "rösta med fötterna" och byta bank.
"Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk" fortsatte FI i pressmeddelandet.
.
Hantverkstjänster
När vi köper hantverkstjänster är det naturligare för många att diskutera priset. Om man tar in en offert och utgår från den kan man prata om enskilda punkter som ingår.
– Det är nästan kutym att priset diskuteras, säger Magnus Hjelmér.
.
Näthandel
Då man handlar på nätet finns ingen fysisk person som man kommunicerar med, man klickar i varan till sin varukorg och förutsätts gå till kassan och betala utan att prata med någon. Lite knepigt att pruta då, kan tyckas, och Magnus Hjelmér håller med. Fast helt kört behöver det inte vara.
– Det är lite svårare, men jag tycker att man kan försöka höra av sig till kundtjänsten på nätbutiken, säger han.
.
Second hand
Då vi handlar begagnat upplever vi att priset inte är hugget i sten på samma sätt som då vi köper nya varor, konstaterar både Bertoft och Hjelmér. Det känns naturligare att erbjuda en lägre summa än utgångspriset, förklarar Magnus Hjelmér.
– Vi förhandlar på ett annat sätt om priset på begagnade varor, säger han.
Det gör att det kan gå att pruta ned priset. Men säljare kan vara rätt ovilliga att sänka, eftersom de tycker om sina saker.
– Enligt beteendeekonomer så värdesätter vi våra egna saker mer än vad andra gör. Det är tydligast på köp- och säljsajter, säger han, och förklarar att många som vill sälja begagnat faktiskt tar i ganska mycket då de sätter sina priser.
.
Gör research
Ta reda på hur priserna skiljer sig mellan olika butiker, råder de båda. Genom att kolla och jämföra priser får du ett mycket bättre förhandlingsläge.
– Undersök marknadspriserna för att få fog för dina argument, säger Magnus Hjelmér.
Det blir lättare att argumentera trevligt om man kan peka på en butik som har ett lägre pris.
En del kedjor uppmanar till och med kunderna att kolla marknaden, genom att erbjuda en slags garanti för att sänka priset om någon annan har ett lägre pris.
.
Le och var trevlig
Den som vill pruta kommer inte att ha någon framgång med grinigt gnäll, konstaterar Jan Bertoft.
– Det gäller att vara trevlig och fråga på ett artigt sätt. Ingen vill sänka priset för någon som är otrevlig. Det går inte att klaga och säga "usch, så dyrt".
Det gäller att lirka lite, på ett trevligt sätt. Gärna försöka vara lite säljande tillbaka, som "nu är ju jag en så himla bra kund här i butiken, kan du kanske göra något åt priset?", tipsar han.
Fast det gäller också att inte vara alltför het på gröten. Om man tydligt visar att man verkligen vill ha varan så kan det försämra chanserna att pruta, konstaterar han.
.
Begränsad summa
Jan Bertoft tipsar om att försöka få ned priset genom att tala om att man bara har en viss summa att lägga på köpet.
– Man kan säga "jag har inte råd, jag har bara så här mycket pengar".
Går det så går det, tipsar han.
.
Sök makten
Det är ingen idé att gå på den som ser yngst och nyast ut i butiken om man vill pruta, konstaterar de. Bättre då att söka upp den som ser mer senior ut, eller kanske till och med den som har en namnskylt som talar om att hen är butikschef.
Dessutom kan det vara klokt att inte stå mitt i en lång kö och försöka pruta. Då riskerar man att mötas av irritation i stället.