Danske Bank lägger locket på om härvan.
"Med hänsyn till att rättegång snart inleds, så har vi kommit fram till att avstå från att kommentera ärendet ytterligare just nu. Vi vill helt enkelt inte föregripa den rättsliga processen utan låta den ha sin gång", skriver Danske Banks presschef Anna Sundblad i ett mejl till TT.
Förutom Danske Bank har bland annat även statliga SBAB, Handelsbankens Stadshypotek och Skandiabanken lurats av de åtta åtalade personerna, varav flertalet är medborgare i forna sovjetrepubliker.
Höga straffvärden
Upp till åtta års fängelse, näringsförbud och utvisning hotar de misstänkta bedragarna, som enligt kammaråklagare Nils Råby vid EBM har gjort sig skyldiga till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott.
Exakt vilket straff Råby kommer att yrka på kommer att fastställas när själva rättegången är klar.
– Men det är klart att det handlar om ganska höga straffvärden här för de som har varit mest inblandade, säger han.
Åtalet som väckts nu – med sikte på rättegång den 26 oktober – omfattar 54 bolån för sammanlagt 116 miljoner kronor. De har plockats ut av ett sammanlagt ett 80-tal bankkunder under perioden april 2018 till december 2020.
– En del är åtalade och en del har godkänt strafföreläggande, säger Råby om bankkunderna.
Enligt Råby finns det indikationer på att verksamheten har pågått under en längre period än den som själva åtalet omfattar.
Ytterligare 300 miljoner
Ligan uppdagades och anmäldes av Skatteverkets och EBM:s underrättelseverksamhet, varpå EBM sommaren 2020 inledde en förundersökning.
– Det var ett tillslag i början på det här året och sedan dess har några av de misstänkta varit frihetsberövade, säger Råby.
För närvarande är fem av de åtalade häktade.
Parallellt med det mål som nu gått till åtal pågår en förundersökning mot ytterligare cirka 150 bankkunder som plockat ut bolån för cirka 300 miljoner med hjälp av förfalskade handlingar. I den förundersökningen fokuserar EBM på att lagföra just bankkunderna, med sikte på åtal i början av nästa år.
I ett mejl till TT kommenterar Finansinspektionen (FI) bolånehärvan:
“Vi har fått information om bedrägeriproblemen. Vi har inte öppnat något formellt tillsynsärende rörande frågan men informationen ingår i myndighetens kontinuerliga riskbedömning och dialog med berörda. Vi kommenterar inte eventuell framtida tillsyn men det är bankerna själva som ansvarar för sin kreditgivningsprocess och att den följer lagar och övriga regler”, skriver Susan Vo Bergqvist, pressekreterare på FI.