"Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid", säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB, i ett pressmeddelande.
Arbetet med ansökan inleddes redan 2014. Att ansökan avslås hänger samman med felaktigheter vid det samråd som hölls 2017 där samtliga Kirunainvånare bjöds in. Enligt domstolen skulle man enbart ha bjudit in särskilt berörda.
"De (domstolen) menar också att det är något som inte kan rättas till i efterhand. Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser", säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB.
LKAB kommer att överklaga domstolens beslut.
Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson, beskriver det som ett "tillståndshaveri" och liknar det vid turerna kring Cementas kalkbrytning på Gotland.
– Tillstånden står i vägen för industrins omställning och nya viktiga jobb, säger han till TT.
Hjälmered efterlyser kortare och enklare tillståndsprocesser.
– Sammantaget tycker jag det här bevisar att vi behöver ett omtag för att ta vara på möjligheterna som vi har i den svenska industrin, så att vi inte tappar de möjligheterna. Det är faktiskt helt bisarrt det här som pågår. Vi kommer lägga fram förnyade förslag om kraftiga förenklingar av de här processerna.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering om när LKAB påbörjade arbetet med sin ansökan.