LO: Försvarssatsning får inte hota välfärden

Låt inte försvaret tränga ut satsningar på välfärden. Sverige kan låna till satsningarna och därmed ha råd med båda delarna, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en intervju.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson (t.h) uppmanar statsminister Magdalena Andersson (S) att inte glömma bort välfärden. Arkivbild.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson (t.h) uppmanar statsminister Magdalena Andersson (S) att inte glömma bort välfärden. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-03-25 05:00

Regeringen gödslar nu, pressad av oppositionen, med statens pengar för att möta Ukrainakrigets alla utmaningar. Det är mer pengar till försvaret, till flyktingmottagande, elsubventioner till hushållen och sänkta drivmedelsskatter och andra utgifter relaterade till den osäkra omvärlden.

LO oroas över att det ska gå ut över välfärdssatsningar. Det betyder dock inte att organisationen är emot mer pengar till försvaret.

– Men vi får inte glömma bort allt annat, vi måste ha ett starkt samhälle, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Trångt om resurser

Det handlar, enligt henne, om att bland annat stärka sjukvården och äldreomsorgen, där svagheter avslöjades under pandemin, och att avskaffa karensavdraget som Socialdemokraterna har lovat.

Men det blir svårt att få ihop en budget med allt detta och ändå hålla fast vid riksdagens nuvarande överskottsmål. Gideonsson tycker att staten kan köra med ett underskottsmål ett par år.

– Sverige har råd med både och. Vi har Europas lägsta statsskuld. Vi har urstarka finanser och då är det läge att satsa nu, det kommer att betala sig, säger hon.

TT: Är det inte rimligt att svenskarna får stå tillbaka ekonomiskt när vi måste kraftsamla kring vad som händer runt omkring oss?

– Jag ser inte det, rent generellt. Man måste ha något att avstå ifrån för att kunna avstå. Har vi inte ett starkt samhälle, skola, omsorg och annat, då har vi inte heller ett starkt civilförsvar, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår din tanke, man kan avstå, men då innebär det också att de som har något att avstå, får göra det. Men till frågan, ska vi ha en särskild skatt utifrån det här? Vi ser att det finns andra vägar att gå, skattesystemet måste justeras, men kanske inte just nu.

Nu och sen

Hon tycker därmed inte att regeringen måste slänga upp en finansiering, krona för krona, för att få råd med både försvaret, andra Ukrainarelaterade kostnader och satsningar på välfärden – i alla fall inte nu.

– Däremot behöver man göra en större översyn av skattesystemet, långsiktigt, säger Gideonsson.

Fakta: Statens finanser

I dagsläget drivs statens budget av ett så kallat överskottsmål, det vill säga att statens finanser över en konjunkturcykel ska ha ett överskott på 0,33 procent av BNP.

Regeringen, med statsminister Magdalena Andersson i spetsen, har sagt att man vill se ett balansmål, det vill säga plus minus noll i statsbudgeten.

LO tycker att statens finanser kan gå back ett antal år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!