H&M meddelade i oktober att personalstyrkan ska minskas med 400 anställda. Samtidigt uppgav man att inga uppsägningar skulle ske.
Klädjätten föreslår nu att cirka 1 500 butiksanställda ska få färre arbetstimmar genom så kallad hyvling. Enligt LO-ordföranden Susanna Gideonsson är agerandet "oacceptabelt".
– Oerhört oansvarigt är det. Man har anställd personal som sitter fast med strypkoppel hos en arbetsgivare men på så få timmar att de över huvud taget inte kan försörja sig, säger hon.
Kringgår nya regler
Enligt de nya las-reglerna om minskat antal arbetstimmar, eller hyvling, måste arbetsgivaren bland annat följa turordningen så att de med kortast anställningstid får sina tjänster hyvlade först.
Att H&M vill korta arbetstiden för "alla", är ett sätt för bolaget att kringgå de nya reglerna, enligt Gideonsson.
– När man gör som H&M att man tar alla, då är det helt och hållet tandlöst, säger hon.
Enligt fackförbundet Handels har de nya las-reglerna inte resulterat i något skydd för personal med lång anställningstid under förhandlingarna med H&M.
Även de som varit anställda i över 30 år får färre timmar, uppgav förbundsordförande Linda Palmetzhofer för Arbetet i fredags.
– Jag vet inte vad jag ska använda för ord utan att svära, det är helt enkelt för jäkligt hur man har hanterat sina anställda, säger Susanna Gideonsson.
"Ett otyg"
När en anställd får sin arbetstid hyvlad i stället för att bli uppsagd sitter man kvar vid anställningen och tvingas jaga extratimmar för att överleva, säger Gideonsson.
– Det är det som är så oerhört fult med det.
TT: Kan vi få se mer av det här framöver i och med att vi nu går in i en lågkonjunktur?
– Förhoppningsvis inte, det här är ett otyg som framför allt används inom kvinnodominerade sektorer i tjänstesektorn, säger LO-ordföranden.
Andra företag väljer oftast att säga upp personal.
– Då säger man upp på heltid så att människor faktiskt kan gå vidare och söka sig till andra jobb, säger Susanna Gideonsson.