LO om matpriserna: "Något måste göras"

Matpriserna rusar, men LO:s chefsekonom Laura Hartman är inte säker på att pristak är det rätta. En sak är dock klar. –Något måste göras, säger hon.

Laura Hartman, chefsekonom på LO. Arkivbild.

Laura Hartman, chefsekonom på LO. Arkivbild.

Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Ekonomi2023-03-08 19:05

I Frankrike har regeringen kommit överens med livsmedelskedjor om att vissa matpriser inte ska höjas. Här i Sverige ropar Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar också på ett pristak på maten.

Fast Laura Hartman är inte helt säker på att det är det rätta. Pristak är en mycket ovanlig åtgärd, tycker hon, men kanske måste något radikalt prövas. Även om det innebär stora problem.

Visar på allvaret

– Att reglera marknadskrafterna är en problematisk väg. Det är inget man gör så lätt. Men att Frankrike nu gör det här visar hur pressad situationen är, säger hon.

– Det är inget vi ser här i Sverige. I stället uppmanas arbetstagare att ta sitt ansvar och inte kräva för stora löneökningar.

Fast när det gäller energi har det talats om kostnadstak, och det har också getts elstöd för att minska bördan för folk, påpekar hon. Andra länder har gått in med kostnadstak för el.

– Där har man inte tyckt att det har varit lika radikalt som för andra varor.

Det är dock helt klart att det måste till åtgärder för att folk över huvud taget ska klara kostnadsökningarna, understryker hon.

– Något måste göras för att folk ska klara sig.

Hon efterlyser någon slags aktivitet och reaktion från regeringen för att folk ska kunna överleva prisökningarna.

– Folk behöver stöttas, men det har vi sett lite av. Regeringen behöver rikta stöd till dem som drabbas hårdast. Man kan jobba med barnbidrag och bostadsbidrag, och se till att de stora stödsystemen ger en god trygghet.

Hon ser att det finns mycket för finanspolitiken att göra, som kan underlätta för de mest utsatta som nu tyngs svårt av kostnaderna.

Bristande konkurrens

Laura Hartman tycker också att konkurrenssituationen hos exempelvis livsmedelssektorn och hos bankerna behöver undersökas. Kanske är det så att konkurrensen inte fungerar optimalt, funderar hon.

– De stora vinsterna är ett tecken på det.

Däremot är hon inte särskilt förtjust i förslagen om att slopa momsen på mat.

– Nej, att gå på skattesystemet och sänka skatterna är jag inte pigg på. Alla skattepengar behövs, säger Laura Hartman.

Fakta: Inflation och matpriser

Matpriskollens senaste mätning visar att för enbart mat var prisökningen 2,5 procent i februari jämfört med januari.

Hittills i år har dagligvarorna (en vidare kategori än mat, innefattar även sådant som exempelvis tvättmedel, toapapper och djurmat) stigit 3,4 procent.

Prisutvecklingen under tolv månader är 15,2 procent för dagligvaror och 17,8 procent för den snävare kategorin mat.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

I januari sjönk inflationen, prisförändringarna på årsbasis, till 11,7 procent enligt måttet KPI. Det kan jämföras med 12,3 procent månaden före.

Källor: Matpriskollen, Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!