LRF larmar: Kostnadschock för lantbrukare

Kostnaderna för el, gödsel och diesel har stigit snabbt under hösten. Framtidstron har minskat kraftigt för de svenska lantbrukarna, visar ett färskt "grönt näringslivsindex" från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
–Det är en historisk nedgång det fjärde kvartalet, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.

Kostnaderna för att driva ett lantbruk har skenat under året. Arkivbild.

Kostnaderna för att driva ett lantbruk har skenat under året. Arkivbild.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Ekonomi2021-12-06 06:08

För exakt ett år sedan var scenariot det motsatta. Framtidstron var ljus sedan efterfrågan på svenskproducerat fått lantbrukare att skörda framgångar. Trots en fortsatt hög efterfrågan på svenska råvaror är bilden nu en annan. Det visar ett färskt index över de gröna näringarna för det fjärde kvartalet, från LRF.

Det är skenande kostnader för de insatsvaror som behövs för att kunna producera, som exempelvis diesel, el och gödsel, som är orsaken. Bland annat har priset på kvävegödsel ökat med 240 procent på bara ett år, och världsmarknadspriset på diesel har nästan fördubblats.

Inga marginaler

Och marginaler för den här typen av ökning finns inte hos livsmedelsproducenterna, enligt LRF.

– Det är en bransch som i många år varit träffade av tuff lönsamhet. De här pengarna finns inte för livsmedelsproducenterna och om inget sker är risken stor att det slår över i minskad livsmedelsproduktion framåt, säger vd Anna Karin Hatt.

Indexet visar hur samtliga branschspecifika kurvor, förutom skogen, faller kraftigt och landar på en negativ syn på den framtida konjunkturen. Det sammanvägda indexet faller nära 10 punkter från 100,6 tredje kvartalet till 91,2 fjärde kvartalet. För ett år sedan var motsvarande siffra 102,6.

– Det är en historisk nedgång det fjärde kvartalet.

"Lindra kostnadschocken"

Enligt LRF flaggar nu växtodlarna för brist på gödning och att tomatodlare riskerar att fördubbla sina energikostnader. Kompensation för de stigande kostnaderna behövs.

– Det finns ingen chans att lantbrukarna själva ska kunna bära de här snabbt ökade kostnaderna. Vi ser att det behöver leda till att lantbrukarna får bättre betalt för sina produkter och tjänster.

Politiken behöver också ta ansvar, menar Anna Karin Hatt.

– Kortsiktigt här och nu behöver man lindra kostnadschocken för lantbrukarna. Det kan man göra till exempel genom att införa de stöd som fanns under torkan 2018.

Framåt behövs det ökade investeringar i fossilfri bränsleproduktion.

– Politiken behöver fatta beslut om att öka investeringarna i fossilfria alternativ som behöver komma i stället för de ohållbara men väldigt kostsamma fossila alternativ som finns. Man behöver få på plats styrmedel som gör det ekonomiskt möjligt för lantbrukarna att ställa om och välja de fossilfria alternativen i stället för de fossila, säger hon.

Fakta: Grönt näringslivsindex

Grönt näringslivsindex mäter hur konjunkturen utvecklas bland lant- och skogsbruksföretag. I indexet ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproducenter, skogsbruk samt förädling och tjänster.

I de gröna näringarna verkar omkring 400 000 företag, varav cirka 320 000 är skogsföretag och 70 000 jordbruksföretag.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund (LRF)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!