Lufthansa lyfter på höjd prognos

Aktien i Lufthansa lyfter markant på Frankfurtbörsen, upp med nästan 5 procent. Bakom kursrusningen ligger en andra höjning på två månader av det tyska flygbolagets vinstprognos för 2022.

Lufthansa höjer vinstprognosen för andra gången på två månader. Arkivbild

Lufthansa höjer vinstprognosen för andra gången på två månader. Arkivbild

Foto: Michael Probst/AP/TT

Ekonomi2022-12-13 10:43

För helåret räknar Lufthansa nu med ett justerat rörelseresultat på 1,5 miljarder euro, vilket kan jämföras med en tidigare prognos på minst 1 miljard euro och en snittprognos bland analytiker på 1,1 miljarder.

Oväntat positiv utveckling i oktober och november ligger bakom prognoslyftet – både vad gäller passagerartrafik, tekniktjänster och frakt. Och bokningsläget pekar mot en fortsatt positiv trend när det gäller passagerartrafiken, enligt Lufthansa.

Lufthansas prognoshöjning ger en skjuts uppåt även för andra europeiska flygbolag. Air France-KLM-aktien går upp 3,7 procent och British Airways ägaren IAG:s aktie stiger 2,3 procent.

SAS-aktien ligger också på plus efter Lufthansas positiva utsikter, upp med 1,1 procent.

Med kurslyftet på tisdagen har Lufthansa-aktien gått upp med 30 procent sedan årsskiftet, vilket gör den till en vinnare på en i övrigt svag tysk börs. Dax-index har sedan årsskiftet backat med 10 procent.

Där ligger SAS ordentligt i lä, med ett kursras på 56 procent sedan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!