Lukasjenko kan göra din elräkning dyrare

Belarus hotande gaskrig kan bli en mardröm för elkonsumenterna i syd. Norrlänningarna kan å andra sidan sova lugnt medan regnet gör jobbet. Prisskillnaderna på el bara ökar.

Ännu större prisskillnader på el. Arkivbild.

Ännu större prisskillnader på el. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi2021-11-14 07:23

I fredags kostade en kilowattimme (kWh) el i Norrland 14 öre. I sydligaste Sverige var motsvarande pris 138 öre. Flera dagar den gångna veckan har skåningarna fått betala tio gånger så mycket för elen som i norr.

De stora prisskillnaderna mellan norr och söder har varit ett återkommande tema det senaste halvåret. Nu är de om möjligt ännu större.

Över normalt

En orsak är att de tidigare relativt torra magasinen i vattenkraftverken har fått en rejäl påfyllning den senaste månaden, så pass mycket att nivån nu ligger över det normala. Det har pressat elpriset i de två nordligaste elprisområdena, hela Norrland, till 10-20 öre per kWh sedan mitten av oktober.

Men det har till väldigt liten del smittat av sig söderut eftersom överföringskapaciteten av ström är begränsad. Därmed blir det andra faktorer som styr elpriset i södra Sverige. Efter en viss lättnad i oktober har priset dragit iväg igen, och det kan bli värre om Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko gör allvar av sitt hot att strypa gasleveranserna från Ryssland till EU via rören som går genom landet.

Smittar norrut

Efter att ha fallit tillbaka en period har gaspriset på den europeiska marknaden återigen stigit. Gas används i många EU-länder i stor utsträckning för att producera el. Framför allt har det närbelägna Tyskland gjort sig allt mer beroende av rysk gas sedan kärnkraften började avvecklas utan att förnybar energi ännu tillkommit ens i närheten i tillräcklig stor omfattning. Och med de öppna elmarknaderna smittar de högre kontinentala priserna av sig norrut till södra Sverige.

Med skatter och andra tillkommande avgifter på hushållselen blir dock inte prisskillnaden mellan en norrländsk och sydsvenskens elfaktura lika stor som skillnaderna i spotpris på elbörsen.

Med ett påslag på i storleksordningen 40 öre per kWh ovanpå spotpriset landar novemberräkningen, med nuvarande prisbild, för en skånsk villakund som förbrukar 1 000 kWh under månaden i runda slängar kring 1 800 kronor. Ovanpå det kommer elnätsavgiften.

En norrlänning som förbrukar lika mycket får betala 550 kronor.

Fakta: Blött väder fyller på magasinen

Efter en ovanligt torr sommar sinade vattenmagasinen ordentligt. Nu har en blöt senhöst fyllt på.

I början av augusti låg fyllnadsgraden i de svenska magasinen på runt 70 procent, mot normala 80 procent.

I slutet av förra veckan hade nivån stigit till 81 procent, mot normala 80 procent.

Bara under vecka 44 var tillrinningen i magasinen 228 procent högre än normalt.

Källa: Energiföretagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!