– Det går i princip bra nu, företagen anställer personal, men det är en tudelad bild vi ser med många långtidsarbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
I slutet av september var 388 000 personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Det är en minskning med 77 000 personer jämfört med samma månad förra året, från historiskt höga 9,0 procent till 7,5 procent på ett år.
Det finns dubbelt så många lediga jobb som i september för ett år sedan. Med så många arbetslösa borde det vara lätt att fylla luckorna. Men många arbetsgivare har svårt att hitta rätt person, enligt Arbetsförmedlingen. Det är till exempel ont om kockar, ingenjörer och undersköterskor.
Bytt bransch
En förklaring till bristerna kan vara att erfarna personer som blev uppsagda under pandemin har hittat ett jobb i en annan bransch.
– Arbetsgivarna konkurrerar om samma välutbildade arbetskraft. En tredjedel av de arbetslösa saknar gymnasieutbildning och många saknar också tillräcklig svenska, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Men även arbetsgivarna har ett ansvar att få folk i arbete, tycker Arbetsförmedlingen.
– Som arbetsgivare kan det vara bra att se över sin kravlista. Man kanske ska fundera på om det inte går att anställa någon med kort erfarenhet eller lite sämre svenska, säger Annika Sundén.
Dubbelsmäll
Under tiden blir de långtidsarbetslösa, som varit utan arbete i ett år eller mer, allt fler. Hela 186 000 personer var långtidsarbetslösa i september. Det är 15 000 fler än i september för ett år sedan. Drygt hälften är födda i ett land utanför Europa, men allt fler infödda kommer till – till exempel personer som jobbat i butik men slagits ut av en dubbelsmäll från pandemin och den ökade e-handeln.
– Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast på högre nivå. Före pandemin låg den en bit över 150 000, nu är den 186 000.