Europeiska Centralbankens chef Christina Lagarde kommenterade bankoron i ett tal på måndagen.
Hon sade bland annat att ECB följer marknaden noggrant, men lyfte också fram att inflationen ligger kvar på en alldeles för hög nivå.
Tidigare under dagen skrev ECB och europeiska bankmyndigheten EBA i en gemensam kommentar att den europeiska banksektorn är motståndskraftig.
Söker svag länk
Uttalandet kommer sedan den anrika förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse köpts upp av den större schweiziska konkurrenten UBS för 3 miljarder schweizerfranc (motsvarande 34 miljarder kronor).
I transaktionen skrevs värdet på så kallade AT1-obligationer för drygt 17 miljarder dollar i Credit Suisse ned till noll. Syftet var att stärka Credit Suisses balansräkning inför fusionen med UBS.
Men en bieffekt blev att samma typ av obligationer, som kan beskrivas som lån som omvandlas till aktiekapital i kristider, som getts ut av andra banker genast föll kraftigt i värde.
Även nordiska bankers AT1-obligationer följde med nedåt i orosvågen – där marknaden söker med ljus och lykta efter nästa svaga länk i finanssektorn.
Enligt Lagarde kommer Credit Suisse-affären med "väldigt begränsade" risker, speciellt i relation till AT1-obligationerna, för europeiska banker.
Europeiska börser inledde måndagens handel nedåt, med bankaktier som sänke. Men de återhämtade sig något under dagen. Samma sak gäller bankaktier generellt.
Samtliga fyra svenska storbanker stängde på plus, med uppgångar på 1,7–1,4 procent.
Krisbanker rasar
Även UBS vände till plus under dagen efter att ha rasat på Zürichbörsen inledningsvis. Aktien var uppe och nosade på 5 procent, men en sen nedgång bromsade kursuppgången till 1,3 procent vid stängning.
Det var även fortsatt kraftiga fall för den regionala banken First Republic Bank i USA vid börsöppning i New York. Banken backar nästan 30 procent. Den har hamnat i skottlinjen på Wall Street sedan tre amerikanska nischbanker gått omkull på grund av så kallade bankrusningar, där kunder tömt sina konton.
Inför måndagens handel gick centralbankerna i USA, Schweiz, Storbritannien, Japan och eurozonen ut med beskedet att de erbjuder likviditetsstöd och säkrar upp tillgången på dollar i finanssystemet fram till april.
Enligt analytikern Tom Hallett på Keefe, Bruyette & Woods har UBS traditionellt stått för hög kvalitet och stabilitet.
"Det ifrågasätts nu i och med köpet av Credit Suisse", skriver han i en kommentar.