Maten 9 procent dyrare – hittills

Kaffepriset har stigit 40 procent. Kycklingen är upp över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent dyrare på ett år. Matinflationen har inte varit så hög sedan början av 1980-talet. Och livsmedelspriserna har inte på långa vägar toppat ännu, spår bedömare.

Några av de varugrupper som ökat mest i pris, förändring i procent maj 2022 jämfört med maj 2021.

Några av de varugrupper som ökat mest i pris, förändring i procent maj 2022 jämfört med maj 2021.

Foto: Anders Humlebo

Ekonomi2022-06-14 10:47

Att inflationen, som närmast var att betrakta som död för inte särskilt länge sedan, skenar har knappast undgått någon. Maten, elen och drivmedlet till bilen har dragit iväg rejält i pris. Och ovanpå det har räntorna börjat stiga.

I maj låg livsmedelspriserna plus alkoholfria drycker, generellt, 8,8 procent högre än maj i fjol. Så hög har inte matinflationen varit på 39 år, enligt Statistiska centralbyråns färska siffror. Bara jämfört med april har priserna stigit med i genomsnitt två procent, vilket på så kort tid är en ovanligt kraftig uppgång. Tidigare steg inte priserna så mycket ens på ett år.

– Vi tror att vi kommer att få se ännu större prisökningar på livsmedel. I årstakt steg livsmedelspriserna i maj med 8,8 procent. Vi ska väl upp 4 procentenheter de närmaste månaderna. Så det är ganska mycket kvar, får man väl säga, säger SEB-ekonom Marcus Widén.

Dyrare sommar

TT: Det blir en dyr sommar?

– Det blir definitivt sommar – och den kommer att bli dyrare.

Bröd och spannmålsprodukter har blivit tio procent dyrare, kött och fisk lika mycket. Fjäderfän, det vill säga kyckling, har stigit hela 26 procent i pris på ett år. Den som planerar för midsommarbordet får åka slalom mellan butikshyllorna för att något så när pressa kostnaderna.

Sill på burk har faktiskt inte stigit i pris på ett år, däremot kraftigt upp jämfört med april. Potatisen till kostar däremot 15 procent mer nu än för ett år sedan.

Men det är inte många varor som blivit billigare – bara några enskilda varor i frukt- och gröntdisken. Äpplen, avocado, blomkål, purjolök, paprika och färska kryddor ligger faktiskt lägre i pris, enligt SCB:s mätningar.

Rusdrycker oförändrade

Några för vissa viktiga midsommardrycker, det vill säga de flesta rusdrycker, har också legat i det närmaste stilla i pris, vilket beror på Systembolagets prispolitik som bara godkänner prisförändringar två gånger per, vilket fått bryggerinäringen att klaga högljutt.

Sötsaker har heller inte ökat i pris lika mycket som matpriserna generellt.

Andra produkter och tjänster som fortsatt lyfter inflationen påtagligt är elen, plus 33 procent på ett år, drivmedel till bilen (+41), möbler (+16) och räntekostnader, plus 7 procent.

Och just räntan har vi förmodligen bara sett början på. Riksbanken bedöms höja styrräntan kraftigt i år för att bromsa inflationen. Bedömare spår att den rörliga bolåneräntan ligger på ungefär dubbla nivåer vid årets slut jämfört med i dag.

Fakta: Prisförändringar för några varugrupper

Livsmedel, +8,5 procent

Alkoholfria drycker, +11,6

Alkoholhaltiga drycker, +1,7

Tobak, +2,2

Kläder, +2,6

Skor, +1,4

Möbler, +16,0

El, +33,6

Drivmedel, +41,8

Paketresor, +55

Restaurang, +6,6

Prisförändringen gäller maj 2022 jämfört med maj 2021.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!