Matjättarna möter finansministern i morgon

Tisdag eftermiddag är det, enligt uppgift till TT, dags för finansminister Elisabeth Svantessons (M) planerade möte med de tre stora aktörerna på den svenska livsmedelsmarknaden.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) planerar att möta matjättarna i veckan för samtal om prisrusningen på livsmedel. Arkivbild.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) planerar att möta matjättarna i veckan för samtal om prisrusningen på livsmedel. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ekonomi2023-03-20 12:10

Samtalet ska handla om prisökningarna.

I förra veckan visade nya siffror från SCB att matpriserna, inräknat alkoholfria drycker som kaffe och läsk, stigit med 21 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, sade Svantesson med anledning av prisrusningen.

Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA har en marknadsandel på runt 50 procent.

– Mitt budskap blir: Hur kan vi hålla nere priserna, hur ska prisutvecklingen dämpas och föra samtal och försäkra mig om att inget av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget? sade Svantesson och tillade att:

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!