Matprischocken – då kan det vända igen

Matpriserna väntas fortsätta upp en bra bit in på det nya året. Men det finns kanske en ljusning spår experterna – om än en bit fram i tiden.

Matkassen har blivit dyrare under året. Arkivbild.

Matkassen har blivit dyrare under året. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi2022-12-30 05:15

Det här har varit året då folk generellt har blivit medvetna om vad saker egentligen kostar i matbutiken. Branschen vittnar om nya köpmönster, med jakt på extrapriser och allt fler som söker sig till lågpriskedjor.

Trenden har vuxit sig starkare i takt med att matpriserna har tickat upp, månad för månad, under hela 2022.

Medan inflationen som helhet låg på 11,5 procent i november hade matpriserna ökat med 18,1 procent jämfört med året innan.

Den dyra maten hänger till stor del ihop med höjda el- och energipriser. Även flaskhalsar som hängt kvar sedan pandemin har spelat in.

"Inte sett slutet"

Och tyvärr talar det mesta, enligt flera experter, för att matpriserna kommer fortsätta att stiga även 2023.

– Vi har inte sett slutet på det här. Vi vet att det finns en del ledtider som gör att många företag kanske inte har höjt priserna fullt ut ännu, så prisuppgångarna kan fortsätta ett tag in på det nya året, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

De höga elpriserna kommer inte plötsligt att bli lägre bara för att vi går in i ett nytt år. Däremot räknar de flesta bedömarna med att prisökningstakten på mat så småningom kommer att plana ut.

Också saker som priset på konstgödsel och hur skördarna slår spelar in, liksom valutan. Om den svenska kronan fortsätter att försvagas blir importerade livsmedel dyrare.

– Även om ökningstakten kommer att mattas av så småningom under 2023, så är det fortfarande stigande priser vi kommer att se. I närtid finns det inga prisfall att räkna med, med undantag för vissa varugrupper, säger Jörgen Kennemar.

Dyrast i början av året

Enligt HUI:s prognos så kommer priserna på mat att öka med 8,5 procent under helåret 2023, jämfört med 2022. De största ökningarna kommer enligt analysfirman att komma under det första halvåret.

– Prisökningstakten kommer att vara betydligt högre i början av 2023. Vi räknar med tvåsiffriga tillväxttal hela första halvåret, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI.

Andra halvan av året räknar HUI med att ökningstakten kommer att mattas av och sjunka nedåt nollan.

Eftersom matpriserna har stigit så kraftigt den här hösten kommer jämförelsetalen att vara höga om ett år. Att matpriserna skulle stiga med ytterligare 18 procent från nuvarande nivåer, är inte troligt. Men att matpriserna på grund av det skulle sjunka jämfört med i år tror varken Joakim Wirén eller Jörgen Kennemar.

Däremot kan vissa produktkategorier som stigit extra mycket minska i pris, Joakim Wirén nämner kaffe som ett exempel.

– I slutet av 2023 så räknar vi med att matpriserna är 20 procent högre än vad de var under 2021, säger han.

Tror på svag nedgång

Konjunkturinstitutet (KI) gör en något annan bedömning. I sin senaste prognos räknar myndigheten med att livsmedelspriserna sjunker svagt under 2023.

– Priserna borde sluta stiga i den snabba takt som de har gjort. Om vi har tur kan de också börja sjunka lite grann, säger Erik Glans, nationalekonom på KI.

Enligt ett matprisindex från FN sjönk matpriserna globalt i november till den lägsta nivån sedan januari. Enligt Bloomberg är skälet sjunkande priser på vete och majs.

Men råvarupriser är inte allt.

– Priserna på jordbruksråvaror spelar stor roll för butikspriserna, men också andra produktionskostnader som löner, el, transportkostnader och priser på förpackningar spelar in, säger Erik Glans och fortsätter:

– Högre löner kommer vi att få nästa år, det kommer hålla upp priserna en del. Å andra sidan motverkas det av nedgången i vissa råvarupriser. Det gör att vi landar i att priserna totalt sett sjunker mycket svagt under 2023.

Jörgen Kennemar ser två scenarier som ska inträffa för att inflationstrycket på mat ska falla tillbaka. De är att vi får goda skördar och att det blir svårare för företagen att höja priset när efterfrågan hos konsumenterna nu viker.

– Det kan göra att inflationen tappar momentum. Och det är väl också det som är syftet med den tuffa penningpolitiken som vi ser nu. Om också arbetsmarknaden, som har varit robust hittills, viker ned så kan det göra att hushållens efterfrågan viker ned ytterligare, säger han.

Ökning i procent på livsmedel jämfört med månaden innan.
Ökning i procent på livsmedel jämfört med månaden innan.
Så har livsmedelspriserna stigit under 2022

Ökning i procent för livsmedel och alkoholfria drycker i månadstakt.

Januari: 0,63

Februari: 1,56

Mars: 2,34

April: 1,13

Maj: 1,96

Juni: 1,73

Juli: 3,20

Augusti: 0,64

September: 1,12

Oktober: 1,35

November: 0,55

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!