Matpriserna sjönk i mars – trend bruten

Matpriserna sjönk i mars, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). För första gången sedan sommaren 2021 var priserna lägre än motsvarande månad ett år tidigare.

Framför allt minskar priserna på frukt och grönt. Arkivbild.

Framför allt minskar priserna på frukt och grönt. Arkivbild.

Foto: Chris Anderson/TT

Ekonomi2024-04-12 09:28

Trendbrottet kommer efter att de genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunkit med 0,7 procent i mars jämfört med februari i år.

– Det här handlar om att det är fallande världsmarknadspriser och lägre drivmedelspriser och energipriser, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Allt det där går ju in i livsmedelspriser och det har då gett väldigt stort utslag den här gången. Jag gissar att det är välkommet.

Beskedet var inte helt väntat.

– Att det åtminstone skulle bli en lägre ökning och börja jämnas ut, det trodde vi på. Men att det skulle vara så pass tydligt och till och med en nedgång var inte uppenbart, säger Jens Magnusson.

Brukar stiga i mars

Priserna på alkoholfria drycker steg med 0,4 procent medan priserna på livsmedel sjönk med 0,8 procent i mars jämfört med februari.

"Priserna på livsmedel har inte gått ned så mycket mellan två månader sedan april förra året", säger SCB:s prisstatistiker Caroline Neander i ett pressmeddelande.

Matpriserna brukar annars ofta stiga i mars jämfört med februari, enligt SCB.

Nedgången drivs främst av frukt och grönt som minskade 3,5 respektive 1,6 procent under mars. Oljor och andra fetter gick ned 1,8 medan kött sjönk 1,2 procent.

32 procent billigare

Under året, sedan mars 2023, har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker också sjunkit med 0,7 procent. Minskningen på enbart livsmedel är 1,0 procent på ett år.

"Det är första gången priserna på livsmedel sjunker sett till årstakt sedan juli 2021", säger Caroline Neander.

När det gäller enskilda varugrupper har exempelvis gurkor blivit 32 procent billigare, tomater 24 procent och lax 9,9 procent på ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!