För två veckor sedan ogiltigförklarades delar av den tyska regeringens budget av landets författningsdomstol och ett hål på 60 miljarder euro, motsvarande drygt 700 miljarder kronor, har uppstått.
Bakgrunden är att regeringen ville stödja grön omställning, elberoende industri och utsatta hushåll med krisfonder som tillkommit under pandemin.
Domstolen ansåg att planen bröt mot grundlagen, som gör gällande att staten inte får låna mer än 0,35 procent av BNP per år. Under pandemin togs beslut om undantag från denna skuldbroms.
– Ett makabert misstag. 2024 års budget saknar förankring i den tyska grundlagen, säger Hubert Fromlet, ekonomiprofessor och rådgivare vid Tysk-svenska handelskammaren.
Energisektorn varnar
Nu vill koalitionsregeringen i Berlin – bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna – runda skuldbromsen igen. Annars riskeras finansiering av klimatomställningen och nya halvledarfabriker, vilka har möjliggjorts genom statliga subventioner.
Företrädare för tysk energisektor varnar för att satsningarna kan gå om intet om en lösning inte nås snarast. Närings- och klimatminister Robert Habeck bedyrar att regeringen ska hitta pengar för att garantera projekt som är nödvändiga i omställningen av Europas största ekonomi.
– Nu ska alla departement komma med besparingsförslag för nästa års budget. Skattehöjningar är också tänkbara. Men hur omfattande återstår att se, säger Hubert Fromlet.
Här är regeringen splittrad: SPD och De gröna är öppna för ökade skatteintäkter medan FDP vill minska offentliga utgifter.
Kan dröja till januari
I måndags presenterade liberale finansministern Christian Lindner sin tilläggsbudget på drygt 45 miljarder euro. Målet är att få igenom budgeten före årsslutet, men processen kan dröja till mitten av januari, enligt uppgifter till Bloomberg.
För att ändra reglerna kring den grundlagsfästa skuldbromsen krävs en kvalificerad majoritet i förbundsdagen, vilket regeringen i nuläget saknar.
Tyskland har ett tungt ekonomiskt år bakom sig med stagnerad tillväxt, nedskrivna BNP-prognoser, försvagad industrikonjunktur och försämrat affärsklimat.
– Världen förväntar sig att Tyskland som Europas ekonomiska motor agerar som draglok. Men den funktionen kan landet inte uppfylla i dagsläget, säger Hubert Fromlet.
Kännbart för svenska företag
Hur budgetkaoset påverkar övriga EU och Sverige är svårt att säga i nuläget, enligt Fromlet.
– Åtminstone enskilda svenska företag som har förbundit sig till dessa klimatsatsningar kan känna av detta.
– EU-marknaden i sin helhet riskerar också att försvagas.
Samtidigt kommer krav på nyval från oppositionen – ett mardrömsscenario för regeringen. Dels för att den riskerar att falla på grund av sviktande opinionssiffror, dels för att stödet för högerextrema Alternativ för Tyskland (AFD) har stigit kraftigt under den senaste tidens turbulens.