I samband med det brittiska utträdet ur EU 2020 beslutade unionen om en pott stödpengar, den så kallade brexitjusteringsreserven, för att underlätta övergången för berörda.
För Sveriges del reserverades en summa EU-medel på 137 miljoner euro, motsvarande cirka 1,4 miljarder kronor.
I och med att regeringen nu har tagit beslut om en förordning som gäller pengarna kan svenska företag snart börja ansöka om pengar hos det svenska ESF-rådet.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) säger att det inte finns någon statistik eller rapportering om hur mycket brexit har inneburit i extra utgifter för svenska företag. Men, säger han, frågan kommer upp då och då under hans företagsbesök.
– Vi hör om att man måste börja dubbelmärka sina produkter, det är rätt bökigt, ger Thorwaldsson som exempel och talar om olika regelverk och vilka typer av anpassning det kan kräva.
– Stora företag klarar det här bra, små och medelstora som inte har en handelsavdelning och saknar experter på märkning, till exempel, tar ofta in konsulter. Här kan du få ersättning både för konsulter eller för att marknadsföra din produkt på en brittisk mässa, all typ av extrakostnader som brexit lett till går det att få stöd till.
Ett företag kan få upp till två miljoner kronor i stöd.
Stöd får lämnas för kostnader under perioden den 1 januari 2020 till och med den 31 december 2023.