Minister: Australien för beroende av Kina

Australien måste minska sitt beroende av Kina, uppger landets finansminister Josh Frydenberg. –Ökad strategisk konkurrens är den nya verkligheten vi står inför, nu och sannolikt i framtiden, säger han.

Australiska vingårdar har drabbats av Kinas strafftullar. Arkivbild.

Australiska vingårdar har drabbats av Kinas strafftullar. Arkivbild.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Ekonomi2021-09-06 04:32

Den ekonomiska konflikten mellan Australien och Kina riskerar att bli värre, varnar Australiens finansminister Josh Frydenberg i ett tal vid Australian National University.

– Det är ingen hemlighet att Kina nyligen har försökt att slå mot Australiens ekonomi, säger Frydenberg.

Flera konflikter

Kina är Australiens viktigaste handelspartner, men länderna har varit i luven på varandra de senaste åren. Australien var tidigt ute med att förbjuda teknikjätten Huawei från att delta i 5G-utbyggnaden, och har krävt en oberoende utredning kring uppkomsten av coronaviruset – två ställningstaganden som har irriterat Kina.

Kina har i sin tur infört strafftullar på australiska exportvaror som korn, nötkött och vin. Åtgärderna har haft effekt, medger Frydenberg. Exporten av de drabbade varorna minskade med 5,4 miljarder australiska dollar (34,4 miljarder kronor) under tredje kvartalet jämfört med föregående år. Samtidigt har exporten till andra delar av världen ökat med 4,4 miljarder dollar (28 miljarder kronor), enligt The Sydney Morning Herald.

Styrt om

– Många av de företag och industrier som omfattas av Kinas handelsrestriktioner har lyckats styra om varor till andra exportdestinationer. Detta är särskilt fallet för större bulkvaror, säger Frydenberg.

Frydenberg uppmanar företag i Australien att fokusera på andra exportländer för att stå emot handelsbekymmer.

– Ökad strategisk konkurrens är den nya verkligheten vi står inför, nu och sannolikt i framtiden. Det här innebär att våra ekonomiska intressen och säkerhetsintressen kommer att överlappas i ökad utsträckning, säger Frydenberg.

Australiens finansminister Josh Frydenberg. Arkivbild.
Australiens finansminister Josh Frydenberg. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!