Mellan 2019 och 2021 ökade antalet anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) med över 300 procent.
Den största delen av anmälningarna – 57 procent under 2021 -- rör så kallade lockpriser, som innebär misstanke om att utgångspriset satts för lågt i förhållande till andra jämförbara bostadsobjekt eller slutpriset i budgivningen.
– Man ska komma ihåg att det för många människor handlar om det enskilt största ekonomiska beslutet man fattar i sitt liv, därför är det viktigt att köparna har tillgång till korrekt information, säger Max Elger.
"Blir allt sämre"
Inom kort kommer därför finansmarknadsministern att kalla företrädare för mäklarna till ett möte på finansdepartementet.
– Utvecklingen pekar på att de signaler man får av det initiala priset i en fastighetsaffär blir allt sämre och nu vill jag höra vad branschen har att säga om det.
Han understryker samtidigt att han inte inte med säkerhet kan slå fast att det ökade antalet anmälningar faktiskt handlar om att användandet av otillåtna lockpriser blivit vanligare.
– Det kan ju finnas som förklaringar som inte jag ser och då är bra att lyssna in branschen som ett första steg.
Får sällan konsekvenser
Att använda sig av lockpriser är olagligt. Men det är få av anmälningarna som leder till konsekvenser för mäklarna. Av de 1 006 anmälningar om lockprsier som kom in till FMI under 2021 var det bara 18 av dem som ledde till en varning och historiskt finns det bara ett enda ärende där en mäklare förlorat sin licens till följd av lockpriser.
TT: Kan det bli aktuellt för regeringen att skärpa lagen?
– Om lagskärpningar är nästa steg eller om det finns andra vägar, det vill inte jag yttra mig om i dag. Nu tar vi steget först och talar med branschen och sedan får vi smälta det här och därefter besluta hur vi går vidare. Det kan ju möjligen finnas en helt naturlig förklaring till att det ser ut som det gör, men i så fall skulle jag vilja få reda på varför.