Minister: Vapen kan vara hållbar investering

Intresset för investeringar i försvarsindustrin har ökat efter kriget i Ukraina. Inom EU finns en diskussion om de kan ses som hållbara eller inte. Finansmarknadsminister Max Elger (S) är tydlig - Saab och andra företag inom försvarsindustrin bör inte godtyckligt uteslutas vid investeringar.

Finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Ekonomi2022-03-19 07:11

– Jag anser inte att det är rimligt att en hel bransch klassas som ohållbar, säger han till TT.

Kriget i Ukraina innebär att försvarsindustrin hamnat högt upp på dagordningen.

I veckan träffade finansmarknadsministern representanter för försvarskoncernen Saab. Bakgrunden till mötet var EU-kommissionens arbete med taxonomin, där det har förekommit diskussioner om försvarsindustrin ska klassas som hållbar eller inte.

– De (Saab) framhåller att försvarsindustrin spelar en viktig roll för att ett land ska kunna försvara sig och är en viktig del för demokrati och säkerhet och att de på denna grund inte vill bli godtyckligt uteslutna ur taxonomin, säger Max Elger.

Fondförvaltarna och småspararna har i Ukrainakrigets spår blivit mindre skeptisk till att investera i försvarsbolag, visar en nyligen publicerad studie från affärsbanken Jefferies, som Dagens Industri tagit del av.

Vill se individuell bedömning

Bland de svenska storbankerna är synen splittrad, enligt DI:s genomgång. Hos Nordea är det exempelvis möjligt med investeringar i försvarsindustrin i vissa fonder, dock inte de som klassas som hållbara. Hos Handelsbanken säger man nej till försvarsaktier i alla sina fonder.

Max Elger anser inte att hela industrin bör dras över en kam.

– Jag tycker att man ska se till de enskilda företagens möjligheter och klimat- och miljömässiga hållbarhet utifrån de målsättningar och överenskommelser och regelverk som gäller.

På frågan om han framför allt vänder sig till fondförvaltare eller om även privatpersoner ingår i målgruppen svarar Max Elger att han hoppas nå ut brett.

– Men självklart är jag av uppfattningen att de ska göra sina egna bedömningar av vad de anser vara hållbart.

"Råder yttrandefrihet"

TT: Om man ser det ur ett lite längre tidsperspektiv har det ju under årens lopp kommit ganska många avslöjanden om att vapen och vapensystem från Saab har använts i bland annat kriget i Jemen. Har du förståelse för att det finns de som har planer på att investera men har detta i bakhuvudet vad gäller exempelvis Saab-aktier?

– Jag har ingen stark uppfattning om hur folk väljer att förhålla sig till just Saab-aktien, men jag har all respekt för att enskilda sparare och förvaltare applicerar sina egna synsätt på hur de förvaltar sina pengar, säger Max Elger.

TT: Är det verkligen regeringens uppgift att komma med ett sorts klargörande kring hur man ser på investeringar i en specifik bransch?

– - Det tycker jag faktiskt att det är, vi lever ju i ett land där det råder yttrandefrihet och den gäller även för regeringen och regeringen tycker inte att man kan dra en hel bransch över en kam och betrakta den som ohållbar. Även i denna bransch borde man studera de enskilda bolagen och deras verksamheter.

Unik situation

TT: Du lyfter fram att försvarsindustrin spelar en viktig roll för det svenska samhället och demokratin, kan man inte hävda att det även finns fler branscher som gör det och som också skulle kunna lyftas fram av regeringen?

– Jag är inte bekant med någon diskussion av den arten att man utesluter andra, hela branscher med hänvisning till hållbarheten, den problematiken har jag inte mött.

– För egen räkning kan jag bara konstatera att jag tycker att det är egenartat att man utesluter en hel bransch på det här sättet.

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av sex olika klimatmål och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

Huvuddelen av regelverket antogs i slutet av 2021. Ett ytterligare förslag om hur naturgas och kärnkraft ska hanteras har nu lagts fram av EU-kommissionen, varpå EU-parlamentet och EU:s ministerråd har fyra månader på sig att säga ja eller nej.

Att stoppa förslaget är dock svårt. Det kräver att minst 20 EU-länder går samman eller att en majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstar för att förkasta hela förslaget.

Villkoren väntas träda i kraft den 1 januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!