Ministern: Kryptoutvinning borde åtgärdas

Finansmarknadsminister Max Elger tycker att det är "häpnadsväckande" hur mycket energi som går åt till att utvinna kryptovalutor och tycker att något bör göras åt saken.

Finansmarknadsminister Max Elger. Arkivbild.

Finansmarknadsminister Max Elger. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2022-03-15 22:16

Att bryta bitcoin och andra kryptovalutor är en energikrävande aktivitet. Ju mer valutorna ökar i värde och popularitet, desto mer energi förbrukas.

Utvinningen av enbart bitcoin och ethereum drar årligen mer energi än vad många länder förbrukar, enligt The New York Times. Enligt Naturvårdsverket, som hänvisar till Digiconomist, släpper kryptovalutor ut uppemot 120 miljoner ton koldioxid i atmosfären årligen. Enligt amerikanska naturvårdsverkets klimatsnurra motsvarar det årsutsläppen från 27 kolkraftverk.

Det här är något som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid flera tillfällen uttryckt stark kritik mot.

Vill ha förbud

Senast i en intervju med Financial Times från januari, där han meddelade att han vill se ett förbud inom EU för det mest energikrävande sättet att bryta kryptovalutor, så kallad "proof of work", som används för att få fram bitcoin och ethereum.

Han har också sagt att Sverige borde gå före inom EU och förbjuda kryptoutvinning.

Finansmarknadsminister Max Elger (S) delar synen att något bör göras.

– Uppgifterna om hur mycket energi det tar att gräva fram bitcoin är häpnadsväckande, och det är inte utan att jag nog håller med om att det måste åtgärdas, säger han.

Inget konkret

Enligt Max Elger förs diskussioner i regeringen om frågan, men det finns inga konkreta förslag på hur en reglering skulle gå till.

Han är skeptiskt inställd till nyttan med krypto rent generellt.

– Det råder fritt inträde på marknaden för att skapa nya valutor. Det kan uppstå hur många kryptovalutor som helst. Därför har jag svårt att förstå varför människor sätter ett så stort värde till kryptovalutor, säger han och fortsätter:

– Så länge förhållandena är sådana att det kostar mindre att gräva fram bitcoin än att köpa dem så kommer det finnas incitament fortsätta. Men det är en volatil valuta och investeringar kan ta en ände av förskräckelse.

Sverige är ett populärt land att etablera datahallar i, tack vare skattelättnader och stor tillgång på grön energi. När det kommer till utvinning av kryptovalutor står Sverige för 1,2 procent av energianvändningen globalt, enligt siffror från universitetet i Cambridge från augusti förra året. Mest utvinning sker i USA, följt av Kazakstan.

Tonar ned

Förra våren förbjöd Kina utvinning av kryptovalutor. Sedan dess har den flyttat till andra länder, bland annat Ryssland. Men i januari meddelade även ryska centralbanken att man vill se ett stopp för både handel och utvinning av kryptovalutor.

Även på EU-nivå diskuteras ett förslag att förbjuda viss typ av kryptoutvinning eftersom den anses förhindra att unionen når klimatmålen. När EU-parlamentets ekonomiutskott röstade om frågan i veckan var dock skrivelsen om förbud nedtonad för en mer generell variant om att kryptobrytning bör tas upp i EU:s taxonomi senast 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!