Minskad sannolikhet för norsk räntehöjning

Sannolikheten att Norges Bank höjer styrräntan i veckan har minskat något. Kärninflationen i den oljestinna ekonomin sjunker mer än vad både marknaden och den norska centralbanken hade väntat sig.

Inflationen stiger i de nordiska grannländerna, men inte den underliggande inflationen. Arkivbild

Inflationen stiger i de nordiska grannländerna, men inte den underliggande inflationen. Arkivbild

Foto: Mikaela Landeström/TT

Ekonomi2023-12-11 08:01

Inflationen i Norge steg till 4,8 procent i november, enligt landets statistikbyrå. I oktober låg den på 4,0. Väntat var dock en uppgång till 4,9 procent.

Underliggande inflation sjunker

Och tittar man på den underliggande så kallade kärninflationen sjönk den till 5,8 procent i november, ned från 6,0 procent i oktober. Snittprognos bland analytiker låg på en kärninflation på 5,9 procent i november, medan Norges Banks hade räknat med 6,1 procent.

Norges Bank – vars sista planerade räntebesked för året är planerat till på torsdag – har under inflationschocken som svept över västvärlden sedan 2021 höjt styrräntan till 4,25 procent och flaggat för att det kan behövs mer höjningar för att få ned inflationstrycket.

Samtidigt redovisar Danmarks statistikbyrå en inflation på 0,6 procent i november, upp från 0,1 procent i oktober.

Svenska inflationssiffror för november väntas från Statistiska centralbyrån (SCB) på torsdag. Enligt snittprognosen bland ekonomer kommer SCB-rapporten visa att inflationen i november sjönk till 6,0 procent, ned från 6,5 procent i oktober.

Nästa riksbanksbesked i februari

Den så kallade KPIF-inflationen – där effekterna av boräntor räknats bort – antas ha backat till 3,9 procent, ned från 4,2 procent i oktober.

Riksbanken, vars nästa räntebesked kommer den 1 februari 2024, har ett inflationsmål på 2 procent. De flesta bedömare och marknaden räknar inför detta med att Riksbanken låter styrräntan vara oförändrad på 4 procent och att direktionen senare under nästa år börjar sänka räntan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!