Mjuk svensk linje mot desinformation

Gallring av inlägg, annonser och konton som sprider desinformation på sociala nätverk har blivit allt vanligare i pandemin. Svenska myndigheter har valt en mjukare linje i striden om sanningen på nätet.

Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ser yttrandefrihetsproblem när nätbjässar gallrar bort inlägg som ifrågasätter vaccin. Arkivibld

Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ser yttrandefrihetsproblem när nätbjässar gallrar bort inlägg som ifrågasätter vaccin. Arkivibld

Foto: Erik Simander/TT

Ekonomi2021-09-29 15:00

Då de sociala nätverkens hantering av desinformation är automatiserad är de också "lite trubbiga", enligt Mikael Tofvesson, chef för enheten för skydd mot informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det har dykt upp ett antal exempel på när folk blivit bortplockade och inte fått sin yttrandefrihet tillgodosedd, säger han.

– Svensk yttrandefrihet är mycket mer långtgående än andra länders. Och är man då på en plattform som lyssnar på andra länders skrivningar blir man utsatt för de förhållningssätten, tillägger han.

"Rätt att ha fel"

TT: Så man får nöja sig med amerikansk yttrandefrihet på sociala nätverk från USA?

– Det är ju så verkligheten ser ut.

– Om du har full yttrandefrihet, som i Sverige, har du också rätt att ha fel när du använder din yttrandefrihet. Därför är det svårt att begränsa desinformation och ryktesspridning om du ska ha yttrandefrihet. Det svenska angreppssättet från statens sida har därför varit att informera.

Tofvesson är noga med att påpeka att hans jobb i första hand handlar om att bevaka hur främmande makt agerar. Men MSB har sedan en tid också tagit fram veckorapporter om vad myndigheten ser för desinformation och ryktesspridning om covid-19-vaccination i den svenska informationsmiljön.

Rapporten ska vara ett stöd för kommunikatörer i den offentliga förvaltningen som jobbar med information om covid-19-vaccination.

Omfattande desinformation

Av den framgår att det finns en rik flora med konspirationsteorier i landet och det mesta handlar om vad MSB beskriver som "egenproducerad desinformation".

– Det är omfattande, säger Tofvesson.

– Känslan jag har är att det är ganska små grupper, som är väldigt ljudliga. För det är lätt att vara ljudlig i sociala medier. Skriver du något spektakulärt får du större spridning än om du skriver något sakligt korrekt, säger han.

Han tycker samtidigt vaccinationsviljan i Sverige visat sig relativt hög, mot bakgrund av desinformationskampanjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!